Pentagón poprel správy, že USA ukončia evakuácie v Afganistane do 36 hodín

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) vo štvrtok poprelo správy, podľa ktorých Spojené štáty ukončia evakuačnú operáciu z Afganistanu do 36 hodín. USA budú podľa Pentagónu v evakuácii ľudí z Kábulu pokračovať až do 31.augusta, čo je dátum dohodnutý s Talibanom. Informovala o tom agentúra AFP.

26.08.2021 14:10 , aktualizované: 21:21
debata (7)

„Evakuačné operácie v Kábule nebudú ukončené do 36 hodín. Do konca misie budeme naďalej evakuovať čo najviac ľudí,“ uviedol hovorca amerického rezortu obrany John Kirby.

Reagoval tak na správu televízie CNN, ktorá s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou v priebehu štvrtka informovala, že USA ukončia evakuačné operácie v Afganistane do najbližšieho víkendu.

Nemecko skončilo

Nemecko podvečer SELČ ukončilo evakuačné lety z Kábulu. Krajinu na palube posledného evakuačného lietadla opustili aj všetci zvyšní vojaci nemeckej armády, ktorí sa nachádzali v Afganistane. S odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej ministerky obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej o tom informovala agentúra AFP.

„Všetci (nemeckí) vojaci, zamestnanci ministerstva zahraničných vecí a spolkovej polície, ktorí priviedli túto misiu do bezpečného konca, boli letecky transportovaní preč z Kábulu,“ povedala Krampová-Karrenbauerová. Nemecká vojenská evakuačná misia v Afganistane sa tak podľa jej slov skončila.

Šéfka nemeckého rezortu obrany dodala, že sa jej „uľavilo, keď vojaci Bundeswehru, ktorí sa podieľali na tejto nebezpečnej operácii, bezpečne opustili afganský vzdušný priestor“. Podľa ministerky Nemecko od 16. augusta evakuovalo z tejto krajiny 5347 ľudí.

Takmer 100-tisíc evakuovaných

Ukončenie evakuácií z Afganistanu medzičasom oznámili aj Kanada, Dánsko a Belgicko. Evakuácie z Afganistanu plánuje do piatka zavŕšiť aj Španielsko a Francúzsko.

Od 14. augusta Spojené štáty a ich spojenci evakuovali podľa agentúry AFP z Afganistanu najmenej 95 700 osôb.

Afganské militantné hnutie Taliban obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto stredoázijskej krajiny do zahraničia. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov, občanov a afganských spolupracovníkov, pričom sa naliehavo snažia evakuovať ľudí z krajiny pred 31. augustom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #odchod USA z Afganistanu