V Odese objavili masové hroby s 8-tisíc obeťami stalinského teroru

Telesné pozostatky približne 5000 8000 ľudí uložené v 29 masových hroboch objavili v meste Odesa na juhu Ukrajiny.

26.08.2021 18:15
Stalin Joseph Foto:
Josif Vissarionovič Stalin
debata (118)

Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica BBC s tým, že podľa vedcov by mohlo ísť o jedny z najväčších masových hrobov z obdobia stalinského teroru, ktoré sa našli na ukrajinskom území.

Hroby pochádzajúce zrejme z 30. rokov 20. storočia boli objavené počas prieskumných prác prebiehajúcich pred plánovaným rozšírením tamojšieho letiska.

Jedny z najväčších

Serhyj Hucaľuk, šéf miestnej pobočky Ukrajinského ústavu pamäti národa (UINM), povedal agentúre AFP, že išlo zrejme o obete zabité príslušníkmi sovietskej tajnej polície koncom 30. rokov 20. storočia. Dodal však, že ich pravdepodobne nebude možné identifikovať, keďže všetky takéto záznamy má len Rusko.

vojak, dym, 1941, operácia Barbarossa Čítajte viac Operácia Barbarossa: Prečo Stalin neveril svojim špiónom

Ukrajinská agentúra Ukrinform na svojej webstránke uvádza, že sovietska tajná polícia odsúdila v rokoch 1938–41 v Odese na smrť približne 8600 ľudí.

Ukrajinský ústav pamäti národa najskôr tvrdil, že nie je možné určiť, koľko ľudí bolo popravených a pochovaných v odeských hroboch. Teraz sa však už zdá, že ide o jedny z vôbec najväčších masových hrobov objavených na Ukrajine, uvádza BBC.

200-tisíc obetí pri Bykivni

Olexandr Babyč, jeden z historikov, ktorý sa na objave podieľal, predpokladá, že na mieste sa zrejme nájde ešte viac ďalších tiel. Výkopové práce totiž stále neboli ukončené vo viacerých častiach tejto lokality, informoval v príspevku na Facebooku. Dodal pritom, že ďalšie hroby by sa mohli nachádzať aj neďaleko – na mieste patriacom do vojenského areálu.

Ukrajinskí historici tvrdia, že počas stalinských represií v 30. rokoch 20. storočia boli zabité státisíce ľudí, pričom viaceré masové hroby s ich telami sa už predtým našli v Odese aj iných ukrajinských mestách.

Stalin Čítajte viac Pre viac ako polovicu Rusov je Stalin veľký vodca

Veľké hromadné hroby z tohto obdobia sa na Ukrajine už predtým našli v lese pri dedine Bykivňa na predmestí Kyjeva. V nich mohlo byť podľa odhadov niektorých odborníkov uložených až viac ako 200 000 ľudí – popravených politických väzňov.

Milióny Ukrajincov zomreli v tomto období navyše aj v dôsledku hladomoru, ktorý túto krajinu sužoval v rokoch 1932–33. Hladomor na Ukrajine podľa zistení historikov umelo vyvolal vtedajší sovietsky diktátor Josif Stalin. Šlo o súčasť jeho kampane, ktorou chcel Ukrajincov donútiť, aby sa vzdali svojej pôdy a v rámci kolektivizácie vstúpili do sovietskych kolchozov. Ukrajina a viacero ďalších krajín hladomor uznali za genocídu spáchanú na ukrajinskom ľude, čo Moskva jednoznačne odmieta.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #masový hrob #stalinské čistky