V Líbyi sa do Stredozemného mora každý deň vypustia tisícky litrov odpadových vôd

Líbyjské ministerstvo životného prostredia v júli uzavrelo asi 30 kilometrov piesočného pobrežia v hlavnom meste Tripolis. Miestne pláže sa topia v odpadkoch a na väčšine z nich sa nesmie kúpať. Do okolitých vôd sa každý deň vypustia tisícky litrov nevyčistených odpadových vôd.

27.08.2021 08:03
debata (20)

„Situácia je katastrofálna. Potrebujeme tento problém rýchlo vyriešiť, pretože je to nebezpečné pre životné prostredie aj pre ľudí,“ povedal Abdalbásit Mírí z ministerstva životného prostredia.

Jediná čistička odpadových vôd v Tripolise je zatvorená desiatky rokov. „Výsledkom je, že do (Stredozemného) mora každý deň uniknú tisícky litrov odpadových vôd,“ uviedla Sara al-Namíová z mestskej rady hlavného mesta.

Nedávne analýzy podľa nej ukázali, že morská voda obsahuje o 500 percent viac baktérií než obvykle. Baktérie Escherichia coli, ktorá môže spôsobiť hnačku, zvracanie, bolesti žalúdka a zapríčiniť prítomnosť krvi v stolici, sa vyskytuje na najmenej piatich miestach v blízkosti Tripolisu, dodala úradníčka.

„Na problém morského znečistenia v Tripolise sme upozornili minulú aj súčasnú vládu a zdôraznili sme, že naliehavo potrebujeme čističku,“ dodala al-Namíová. Keďže zatiaľ žiadna nevznikla, úrady sa musia uchyľovať k dočasným riešeniam, ako je využívanie sedimentačných nádrží, v ktorých sa častice usadzujú na dne.

Sedemmiliónová Líbya sa snaží skoncovať s chaotickou situáciou, ktorá nastala po zvrhnutí Muammara Kaddáfího v roku 2011. Začiatkom roka bola ustanovená prechodná vláda, ktorej hlavnou úlohou je doviesť krajinu k voľbám.

Niektorí ľudia extrémne znečistenia ignorujú, iní sú ale opatrnejší. „Situácia sa počas posledných rokov zhoršila. Počas teplých dní sa vám z toho zápachu robí zle,“ opísal majiteľ obchodu so športovým oblečením Valíd Múldí. „Keď chceme nájsť čistejšie more, musíme ísť 100 kilometrov na východ od Tripolisu,“ dodal 39-ročný muž.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Stredozemné more #odpadové vody #environmentalizmus