Explózie v muničnom sklade v Kazachstane si vyžiadali 12 mŕtvych a 90 zranených

Počet obetí štvrtkových výbuchov v muničnom sklade na juhu Kazachstanu sa zvýšil na 12. S odvolaním sa na tamojšie ministerstvo pre mimoriadne situácie o tom informovala v piatok agentúra AFP.

27.08.2021 08:41 , aktualizované: 23:22
debata (3)

Podľa vyhlásenia samosprávy v regióne Žambyl, kde k nešťastiu došlo, bolo k piatkovému ránu ošetrených vyše 80 ľudí a 28 bolo hospitalizovaných. Šiesti boli vo vážnom stave, no „ich životy neboli v ohrození,“ cituje AFP z tohto vyhlásenia.

Na mieste nešťastia sa našli aj tri telá členov pátracieho tímu, ktorí pomáhali s likvidáciou požiaru. Približne 50 zamestnancov ministerstva pre mimoriadne situácie počas tejto operácie utrpelo zranenia.

Podľa rezortu sa tímy záchranárov požiar stále pokúšajú uhasiť. Minister obrany Nurlan Jermekbajev ako príčinu požiaru nevylúčil podpaľačstvo. Okolnosti nešťastia bude vyšetrovať osobitná komisia.

K výbuchu došlo v sklade zbraní, ktorý patrí ministerstvu obrany. Úrady po explózii evakuovali obyvateľov niekoľkých susedných obcí. Podľa rezortu obrany sa požiar začal rýchlo šíriť zo skladu zbraní do ďalších priestorov s uskladnenou muníciou.

Viac ako 500 ton TNT

Z predbežných údajov, ktoré majú úrady k dispozícii, sa v sklade nachádzalo viac ako 500 ton trinitrotoluénu (TNT). Úlomky po výbuchoch dopadali až do vzdialenosti dvoch kilometrov.

Jermekbajev v reakcii na toto nešťatie ponúkol svoje odstúpenie, o ktorom podľa jeho slov rozhodne hlava štátu.

Podobný incident sa v Kazachstane odohral v roku 2019. Explózia v muničnom sklade pri meste Arys zabila vtedy dvoch ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Evakuovaných muselo byť niekoľko tisíc miestnych obyvateľov. V Aryse pritom za posledné desaťročie došlo až k trom takýmto smrtiacim výbuchom, pripomína AFP.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev na piatkovom mimoriadnom zasadnutí vlády uviedol, že Kazachstan má „systémové problémy“ so skladovaním munície. Ako uvádza AFP, tieto incidenty sa týkajú najmä munície pochádzajúcej zo sovietskej éry.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #muničný sklad