Taliban zabránil odletieť z Kábulu Afgancom s väzbami na Slovákov

Skupine 20 Afgancov s väzbami na slovenských občanov, ktorých prepravu z Kábulu malo zabezpečiť nórske evakuačné lietadlo, sa nepodarilo dostať na letisko.

27.08.2021 20:33 , aktualizované: 23:10
Nemecko, lietadlo, Kábul, evakuácia, Afganistan Foto: ,
Nemecké evakuačné lietadlo prilieta domov po ukončení misie v afganskom Kábule.
debata (241)

Na Facebooku o tom informoval v piatok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

„Bohužiaľ, len pred malou chvíľou sme dostali správu, že sa tejto skupine nepodarilo prejsť cez kontrolné stanovište Talibanu, ktorý im za dramatických okolností a pod ozbrojenou hrozbou znemožnil dostať sa na letisko,“ uviedol Korčok.

Podľa neho sa v piatok popoludní po diplomatickej línii podarilo Slovensku zabezpečiť 20 miest v nórskom evakuačnom lietadle, ktoré malo doviezť túto skupinu do Tbilisi. V metropole Gruzínska bol pripravený špeciál, ktorý ich následne mal prepraviť na Slovensko. Skupine Afgancov sa však napokon nepodarilo dostať na kábulské letisko.

„Je mi to úprimne ľúto o to viac, lebo sme dokázali vybaviť miesta v lietadle, ale situáciu na mieste ovplyvniť nevieme a to, že tam ide o život ukázal aj včerajší teroristický útok,“ dodal Korčok, podľa ktorého tak Taliban porušuje vlastný prísľub, že umožní pokračovanie evakuácií až do 31. augusta. „Bohužiaľ, aj takéto situácie prináša dráma na kábulskom letisku,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Pentagón neguje Taliban

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) označilo za nepravdivé správy, podľa ktorých Taliban ovládlo časti medzinárodného letiska Hámida Karzaja v Kábule. Letisko je naďalej pod plnou kontrolou armády Spojených štátov, povedal hovorca Pentagónu John Kirby, informuje agentúra DPA.

„Nekontrolujú nijakú z brán, a nekontrolujú ani prevádzku letiska – tá je naďalej pod kontrolou americkej armády,“ uviedol Kirby.

Afganistan / Taliban / Kábul / Letisko / Čítajte viac Lety z Kábulu po útokoch obnovili, Británia a Španielsko končia s evakuáciou

Hovorca Talibanu Bilál Karímí predtým na Twitteri napísal: „Dnes Američania evakuovali tri dôležité miesta vo vojenskej časti kábulského letiska a tie sú pod kontrolou Islamského emirátu.“

Brány v kontrole USA

Taliban prevzal moc v Kábule v polovici augusta a ovláda i oblasť okolo letiska. Odletové brány a priestory samotného letiska však naďalej kontrolujú americkí vojaci a ich spojenci, približuje DPA.

Washington stanovil ako konečný termín odchodu z Afganistanu utorok 31. augusta. Generál Hank Taylor na piatkovej tlačovej konferencii rezortu obrany informoval, že v priestoroch letiska momentálne čaká na evakuáciu 5 400 ľudí, pričom za obdobie 24 hodín do 3.00 ráno washingtonského času (9.00 h SELČ) evakuovali americké sily a ich spojenci ďalších 12 500 osôb na 89 letoch.

Spojené štáty budú z Kábulu prevádzkovať evakuačné lety „do poslednej chvíle,“ uistil novinárov generál Taylor. V oblasti pri kábulskom letisku však stále hrozia ďalšie útoky, varoval.

241 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban