Americká odveta za výbuch v Kábule. Zaútočili dronom na teroristov

Spojené štáty v sobotu na východe Afganistanu s pomocou dronu podnikli útok na údajného "plánovača" organizácie Islamský štát-Chorásán. Podľa agentúry DPA ide o reakciu na teroristický útok, pri ktorom vo štvrtok pri kábulského letiska prišlo o život najmenej 169 Afgancov a 13 amerických vojakov.

28.08.2021 08:02 , aktualizované: 21:48
Afganistan, Kábul Foto: ,
Na tomto obrázku, ktorý poskytla americká námorná pechota, vojak upokojuje dieťa počas evakuácie na medzinárodnom letisku v afganskom Kábule, štvrtok 26. augusta 2021.
debata (233)

Cieľ bol podľa prvých údajov zabitý, informoval v noci na sobotu Pentagon. Vyhlásenie neuvádza, či sa cieľ priamo podieľal na štvrtkovom útoku pri bránach letiska. „Prvé náznaky ukazujú, že sme cieľ zabili. Nevieme o žiadnych civilných obetiach,“ uviedla americká armáda.

USA úder vykonali necelých 48 hodín po samovražednom atentáte, ku ktorému sa prihlásila práve skupina Islamský štát-Chorásán. Vedenie amerických síl na Blízkom východe, v Perzskom zálive a severnej Afrike (CENTCOM) uviedlo, že úder dronom proti členovi IS USA podnikli v provincii Nangarhár. Washington sa domnieva, že bol zapojený do plánovania útokov proti USA v Kábule.

Pri útoku bol zabitý jeden človek a nie sú informácie o civilných obetiach, potvrdil armádny hovorca William Urban. Vzdušný útok je podľa AP naplnením sľubu amerického prezidenta Joea Bidena národu, že páchatelia útoku na letisko sa nebudú môcť schovať. Zástupcovia Pentagonu v piatok novinárom potvrdili, že sú pripravení na akúkoľvek odvetnú akciu, ktorú prezident nariadi.

Afganistan / Kábul / Čítajte viac Americkí vojaci sa začali sťahovať z kábulského letiska

Americké ministerstvo obrany v sobotu tiež potvrdilo, že pri sobotňajšom americkom leteckom útoku v Afganistane zahynuli dvaja vysokopostavení členovia Islamského štátu, ďalší utrpel zranenia. Zranenia neutrpel žiadny civilista, uviedol na tlačovej konferencii Pentagónu generálmajor Hank Taylor.

Pentagón odmietol uviesť, či sa členovia IS zlikvidovaní pri nálete bezpilotného lietadla priamo podieľali na samovražednom útoku v Kábule. „Boli to plánovači a pomocníci Islamského štátu-Chorásán. To je dosť dôvodov,“ povedal hovorca Pentagónu John Kirby. "To, že dvaja z týchto jedincov už nechodia po povrchu Zeme, je dobré,“ dodal Kirby.

Útok amerického dronu v Afganistane nebol podľa amerického prezidenta Joea Bidena posledný. Uviedol tiež, že ho armádni predstavitelia varovali, že v najbližších 24 až 36 hodinách môže v Afganistane dôjsť k ďalšiemu teroristickému ú­toku.

Okolie letiska sa vyprázdnilo

Hnutie Taliban rozmiestnilo v sobotu okolo letiska v afganskej metropole Kábul viac hliadok, aby po štvrtkovom bombovom útoku predišli zoskupovaniu veľkého množstva ľudí.

Taliban zriadil na cestách vedúcich k letisku nové kontrolné stanovištia, na ktoré dohliadajú jeho členovia v uniformách. Tí tam v sobotu vypálili aj niekoľko varovných výstrelov.

Oblasti v okolí letiska, kde sa v posledných dvoch týždňoch zhromažďovali veľké davy ľudí v nádeji, že sa im podarí dostať z krajiny, sú tak v súčastnosti takmer prázdne.

Štvrtkový útok podniknutý teroristami z afganskej odnože skupiny Islamský štát si vyžiadal životy 13 amerických vojakov a zranil ďalších 18. Presný počet zabitých Afgancov ešte nie je známy.

Podľa britskej stanice BBC zahynulo pri útoku najmenej 90 ľudí a ďalších 150 bolo zranených. Panarabská stanica al-Džazíra však píše o najmenej 110 obetiach. Americká stanica CBS informovala o najmenej 170 zabitých. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útoku zomrelo najmenej 28 jeho členov.

Pôvodné správy hovorili o dvoch bombových útokoch. Podľa piatkového vyhlásenia Pentagónu však pred bránou letiska došlo len k jednej explózii.

Afganistan / Taliban / Kábul / Letisko / / Evakuácia / Čítajte viac Taliansko evakuovalo z Afganistanu takmer 5-tisíc Afgancov, najviac v EÚ
233 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Kábul #dron #Islamský štát