Rada pre udeľovanie milosti rozhodla o prepustení vraha senátora Roberta Kennedyho

Rada amerického štátu Kalifornia pre udeľovanie milosti rozhodla v piatok o podmienečnom prepustení muža, ktorý bol usvedčený z vraždy newyorského senátora Roberta F. Kennedyho z roku 1968. Stalo sa tak po tom, čo jeho prepustenie podporili dvaja Kennedyho synovia.

28.08.2021 08:48
Robert F. Kennedy Foto:
Na archívnej snímke z 5. júna 1998 senátor Robert F. Kennedy reční v hoteli Ambassador v Los Angeles krátko pred tým, než ho smrteľne postrelili.
debata

Členovia rady v meste San Diego zahlasovali za prepustenie 77-ročného Sirhána Bišára Sirhána, Palestínčana s jordánskym občianstvom, na základe jeho v poradí už 16. žiadosti dostať sa z väzenia.

Sirhána po priznaní sa k spáchaniu skutku najprv v roku 1969 odsúdili na smrť, v roku 1972 však tento verdikt zmenili na doživotie po tom, čo kalifornský najvyšší súd trest smrti zrušil. Vo väzení si odpykal dosiaľ 53 rokov.

Roberta Kennedyho, brata prezidenta Johna F. Kennedyho zastreleného v roku 1963, zavraždili v hoteli Ambassador v Los Angeles krátko po tom, čo vyhral prezidentské primárky demokratov v Kalifornii. Atentát sa stal v noci zo 4. na 5. júna niekoľko minút po polnoci. Ťažko zranený senátor žil ešte 26 hodín, ale v nemocnici svojmu zraneniu podľahol.

Rozhodnutie rady ešte automaticky nazaručuje, že sa Sirhán skutočne dostane na slobodu. Rozhodnutie dvojčlenného panelu musia najprv v lehote 90 dní preskúmať pracovníci rady a následne ho musí schváliť i kalifornský guvernér Gavin Newsom, ktorý má na zváženie 30 dní.

Sirhán Bišár Sirhán na snímke z februára 2016 Foto: SITA/AP, Gregory Bull
Sirhán Bišár Sirhán Sirhán Bišár Sirhán na snímke z februára 2016
debata chyba
Viac na túto tému: #Robert F. Kennedy