Revolver, ktorým zastrelili pištoľníka Billyho the Kida, vydražili za šesť miliónov dolárov

Aukčná sieň Bonhams v Los Angeles v piatok za šesť miliónov dolárov vydražila zbraň, ktorou bol zastrelený americký štvanec a pištoľník William Henry McCarthy, známy pod prezývkou Billy the Kid. Revolver značky Colt sa tak predal za dvojnásobok ceny, ktorú predpokladali odborníci.

28.08.2021 10:21
Billy the Kid Foto:
Dobový portrét pištoľníka Williama Henryho McCartyho, známeho pod pseudonymom Billy the Kid.
debata

Zbraň pochádzala zo zbierky predmetov Divokého západu, ktorú zostavili texaskí manželia Jim a Theresa Earlyovci. Po ich smrti sa ale potomkovia rozhodli zbierku rozpredať a do predaja ponúkli tiež pištoľ, ktorú aukčná sieň označila za „najviac ikonický predmet Divokého Západu“.

Odborníci sa domnievali, že zbraň sa vydraží za dva až tri milióny dolárov, konečná cena však bola výrazne vyššia.

Revolver patril šerifovi Pattovi Garrettovi, ktorý s ním zastrelil Kida v obci Fort Summer v júli 1881. Šerif po pištoľníkovi, ktorý mal zabiť až 21 ľudí, začal pátrať po tom, čo bola na McCarthyho vypísaná odmena 500 dolárov.

Najprv sa mu podarilo muža zatknúť. Potom, čo zločinec utiekol z väzenia, kde čakal na trest smrti, ho Garrett znovu vystopoval a zastrelil. Príbeh si od tej doby získal obľubu a zastúpenie v populárnej kultúre, vznikli napríklad filmy Pat Garrett a Billy Kid či Mladé pušky.

Billy the Kid Čítajte viac Pred 140 rokmi zastrelili legendárneho pištoľníka Billyho the Kida
debata chyba
Viac na túto tému: #dražba predmetov #Colt #William Henry McCarty #Billy the Kid