Masové vraždenie sovietskych občanov nacistami v Pskovskej oblasti bola genocída, rozhodol ruský súd

Ruský súd v Pskovskej oblasti na severozápade krajiny rozhodol, že masové vraždy sovietskych občanov v danom regióne počas druhej svetovej vojny predstavujú genocídu.

28.08.2021 13:16
Červená armáda / Cintorín / Foto: ,
Rakvy s pozostatkami vojakov Červenej armády počas pohrebu na cintoríne padlých sovietskych vojakov v nemeckom meste Lebus
debata (158)

Podľa piatkového verdiktu zabili nacisti v Pskovskej oblasti, ktorá bola v danom čase rozdelená medzi Leningradskú oblasť a Tverskú oblasť, 75-tisíc civilistov a 377-tisíc vojakov. Súd zároveň uviedol, že z predmetného regiónu bolo do Nemecka a pobaltských štátov násilne odvlečených vyše 192-tisíc obyvateľov.

Vyšetrovanie týchto vrážd sa začalo po tom, ako bol pred rokom pri obci Moglino, kde sa nachádzal nacistický tábor pre sovietskych vojnových zajatcov, objavený masový hrob.

Podobné vyšetrovania udalostí spred viac než 75 rokov sa uskutočňujú aj v iných častiach Ruska. Iniciatíva je podľa tamojších predstaviteľov súčasťou úsilia o stanovenie faktov a dosiahnutie spravodlivosti, uvádza stanica Slobodná Európa.

Niektorí kritici vyhlasujú, že tieto výskumy súvisia s pokračujúcou snahou vlády ruského prezidenta Vladimira Putina ukotviť pozitívny príbeh o histórii krajiny a kontrovať tak – ako tvrdí Kremeľ – rozličným pokusom zahraničia postaviť vojnovú úlohu bývalého Sovietskeho zväzu na roveň nacistického Nemecka.

Súd v Novgorodskej oblasti vlani v októbri uznal masaker sovietskych občanov v obci Žestianaja Gorka za akt genocídy.

Počet sovietskych obetí v druhej svetovej vojne bol najvyšší zo všetkých krajín zapojených do tohto konfliktu. Podľa oficiálnych údajov prišiel Sovietsky zväz v rokoch 1941–1945 o približne 27 miliónov svojich občanov. Niektorí odborníci a historici však tvrdia, že celková bilancia je v skutočnosti ešte vyššia.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #genocída #Nacisti #Sovietsky zväz #masové vraždenie