Taliban má budúci týždeň predstaviť novú vládu, so Západom chce vzťahy zachovať

Taliban predstaví novú afganskú vládu budúci týždeň, povedal v sobotu agentúre Reuters hovorca radikálneho islamského hnutia Zabiulláh Mudžáhid.

28.08.2021 22:10
Afghanistan / Taliban / Foto:
Vlajka hnutia Taliban
debata (14)

Taliban podľa neho tiež stojí o zachovanie diplomatických vzťahov so Západom. Hovorca očakáva, že čoskoro pominú ekonomické šoky a pád meny, ktorý nasledoval po tom, čo sa Taliban v polovici augusta po prekvapivej a bleskovej ofenzíve zmocnil prakticky celého Afganistanu.

Mudžáhid hovoril s Reuters v čase, keď sa americká armáda začala sťahovať z medzinárodného letiska v Kábule, kde dohliada na evakuáciu cudzincov aj Afgancov utekajúcich pred Talibanom. Evakuačná misia má skončiť k 31. augustu.

Afganistan / Kábul / Čítajte viac Americkí vojaci sa začali sťahovať z kábulského letiska

Vo svojom vyhlásení Mudžáhid odsúdil úder amerického bezpilotného lietadla vo východnom Afganistane, pri ktorom podľa Pentagónu zahynuli dvaja členovia jednej z odnoží Islamského štátu. Táto teroristická organizácia sa prihlásila ku štvrtkovému samovražednému atentátu, ktorý mal za následok 13 mŕtvych príslušníkov amerických ozbrojených síl a desiatky obetí z radov afganských civilistov.

Mudžáhid americkej strane vyčítal, že Taliban vopred neinformovala. Išlo podľa neho aj o „jasný útok na afganské územie“. Zároveň ale apeloval na Spojené štáty a ďalšie západné krajiny, aby zachovali diplomatické vzťahy s novou afganskou vládou aj po skončení evakuačnej misie.

V Kábule rastie frustrácia ľudí z ekonomických problémov spôsobených pádom domácej meny aj rastúcich cien potravín. Banky sú zatvorené aj dva týždne po prevzatí moci Talibanom. Mudžáhid vyjadril presvedčenie, že hospodárske ťažkosti pominú, akonáhle sa pustí do práce nová vláda Talibanu.

taliban, palác Čítajte viac Washington odstrihol Taliban od miliárd dolárov

Podľa hovorcu hnutia už boli určení noví predstavitelia do čela vrcholných štátnych inštitúcií, vrátane centrálnej banky či ministerstiev zdravotníctva a školstva. Menovaní boli vraj už tiež guvernéri a policajní šéfovia takmer všetkých afganských provincií.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo v sobotu varovala, že vlna sucha ohrozuje v Afganistane viac ako sedem miliónov ľudí. Afganci podľa nej trpia tiež pandémiou covidu a mnohí boli v dôsledku nedávnych bojov nútení utiecť zo svojich domovov.

Svetový potravinový program tento mesiac uviedol, že potravinovú pomoc naliehavo potrebuje asi 14 miliónov Afgancov, teda približne každý tretí obyvateľov krajiny.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban