Pobrežie Louisiany zasiahol hurikán Ida, jeden z najsilnejších za posledných 170 rokov

Pobrežie amerického štátu Louisiana zasiahol hurikán Ida, ktorý meteorológovia označujú za mimoriadne nebezpečný a za jeden z najsilnejších za posledných 170 rokov. Živel udrel na mesto Port Fourchon, ktoré leží niekoľko desiatok kilometrov od New Orleans. Oznámilo to v nedeľu americké Národné centrum pre hurikány.

29.08.2021 12:09 , aktualizované: 20:19
Hurikán Foto:
debata (2)

Ida je na päťbodovej Saffirovo-Simpsonovej škále hurikánom štvrtej kategórie, sprevádza ho vietor s rýchlosťou až 240 kilometrov za hodinu. Úrady vyzvali obyvateľov, aby zostali doma, v niektorých oblastiach bola stanovená povinná evakuácia.

Podľa prognóz by hurikán mohol udrieť i v meste New Orleans, ktoré pred 16 rokmi spustošil ničivý hurikán Katrina. O život prišlo vtedy vyše 1 800 ľudí a zaplavených bolo približne 80 percent územia mesta. Zasiahnuť môže Ida aj štáty Alabama a Mississippi.

Predstavitelia New Orleans uviedli, že hurikán zosilnel tak rýchlo, že nebol čas zorganizovať povinnú evakuáciu jeho 390-tisíc obyvateľov. Starostka LaToya Cantrellová vyzvala ľudí, aby z oblasti dobrovoľne odišli. Obyvateľov, ktorí svoje domovy neopustili, úrady varovali pred výpadkami elektriny.

Medzitým k západnému pobrežiu Mexika dorazil hurikán Nora, ktorý ďalej smeruje ku Kalifornskému zálivu po tom, ako zasiahol oblasť Puerto Vallarta.

Úrady v mexickom štáte Jalisco, kde Nora v sobotu nakrátko zasiahla pevninu, oznámili, že z postihnutých oblastí zatiaľ vážne škody nehlásili. Mexičanov na strednom a severnom pobreží Tichého oceána varovali pred rizikom záplav, zosuvov pôdy a nebezpečného surfovania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hurikán Ida