Kábulom, kde vrcholia evakuačné operácie, otriasol ďalší silný výbuch

Silná explózia v nedeľu otriasla afganskou metropolou Kábul, kde pri štvrtkovom samovražednom atentáte zahynulo podľa miestnych médií najmenej 169 Afgancov a 13 amerických vojakov.

29.08.2021 15:39 , aktualizované: 22:13
Afganistan / Taliban / Kábul / Foto: ,
Ranený muž po útokoch z 26. augusta 2021 počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja
debata (42)

Raketa mala dopadnúť severozápadne od medzinárodného letiska v afganskej metropole. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvolala na šéfa kábulskej polície, zahynulo pri útoku dieťa.

Agentúra TASS, ktorá sa odvolala na miestne médiá a svedkov, píše, že pri dopade rakety v obytnej štvrti zahynula matka s dieťaťom a traja ďalší ľudia utrpeli zranenia. K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Spojené štáty v noci na nedeľu varovali, že pri kábulskom letisku hrozí ďalší teroristický útok.

Americké bezpilotné lietadlo zasiahlo v nedeľu vozidlo s viacerými samovražednými bombovými útočníkmi, ktorí smerovali na letisko v afganskej metropole Kábul. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických armádnych predstaviteľov, podľa ktorých bola hrozba zažehnaná.

Podľa agentúry AP tieto zdroje uviedli, že vo vozidle boli militanti teroristickej organizácie Islamský štát a že americký nálet spôsobil „veľké sekundárne explózie“, čo naznačilo prítomnosť značného množstva výbušného materiálu v aute. Podľa armádnych predstaviteľov nedošlo pri nálete k civilným obetiam.

Podľa afganskej spravodajskej stanice Ariana News však zahynulo pri americkom útoku najmenej šesť ľudí vrátane štyroch detí, informovala agentúra TASS. Podľa stanice boli pri útoku zničené dve dopravné prostriedky a čiastočne zničený jeden bytový dom.

Hovorca militantného hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid pre Reuters v nedeľu povedal, že hnutie je pripravené prevziať kontrolu nad letiskom v afganskej metropole.

Afganistan, Kábul Čítajte viac Americká odveta za výbuch v Kábule. Zaútočili dronom na teroristov

Americký minister zahraničia Antony Blinken uviedol, že v Afganistane čaká na evakuáciu už iba 300 občanov USA. „Dostali sme sa k počtu 300 alebo menej Američanov, ktorí sú stále tam (v Afganistane) a aktívne v týchto hodinách pracujeme na tom, aby sme ich odtiaľ dostali preč,“ uviedol Blinken pre televíziu ABC.

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v nedeľu pre médiá uviedol, že niektorí Američania sa rozhodli v Afganistane ostať aj po 31. auguste, ktorý americký prezident Joe Biden určil ako konečný dátum odchodu amerických vojakov z Afganistanu. Títo Američania však podľa Sullivana neuviaznu v Afganistane, pretože USA majú svoje spôsoby, ako ich odtiaľ dostať.

Spojené štáty z Afganistanu evakuovali takmer 5 500 Američanov. Mnohé krajiny ako napríklad Taliansko či Británia už medzičasom ukončili svoje evakuačné operácie v predstihu pred 31. augustom. USA a spojenci za posledné dva týždne evakuovali z Afganistanu už viac ako 144-tisíc ľudí.

Nemenovaný americký predstaviteľ v sobotu pre Reuters povedal, že na letisku zostalo z pôvodných 5 800 menej než 4-tisíc vojakov. Hovorca Pentagónu John Kirby povedal, že došlo k stiahnutiu niektorých vojakov, ale odmietol povedať presný počet.

Afganistan / Kábul / Čítajte viac Americkí vojaci sa začali sťahovať z kábulského letiska

Spojené štáty spolu so zhruba 100 ďalšími krajinami oznámili, že dostali sľub od afganského hnutia Taliban, že umožní ľuďom opustiť krajinu aj po 31. auguste, konečnom termíne odchodu amerických vojakov z Afganistanu. Uvádza sa to v ich spoločnom vyhlásení zverejnenom v nedeľu. Informovala o tom televízia CNN.

„Všetci sme odhodlaní zaistiť, aby naši občania, obyvatelia, zamestnanci, Afganci, ktorí s nami spolupracovali, a tí, ktorí sú ohrození, mohli naďalej voľne cestovať do destinácií mimo Afganistanu. Od Talibanu sme dostali ubezpečenie, že všetkým cudzím štátnym príslušníkom a akémukoľvek afganskému občanovi s cestovným povolením z našich krajín bude umožnený bezpečný a riadny postup do miest odchodu a vycestovanie z krajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v nedeľu pre CNN povedal, že vláda sa zaviazala k „bezpečnému prechodu“ Američanov a Afgancov, ktorí pomohli americkej vláde, aj po 31. auguste.

„Domnievame sa, že máme značný vplyv na to, aby sme Taliban donútili dodržať jeho záväzky – umožniť bezpečný prechod americkým občanom, osobám s trvalým pobytom a afganským spojencom, ktorí majú cestovnú dokumentáciu, do USA,“ uviedol Sullivan.

„Tento vplyv využijeme v maximálnej miere a budeme spolupracovať so zvyškom medzinárodného spoločenstva, aby sme zaistili, že Taliban tieto záväzky nezavrhne,“ dodal poradca.

Výzva zaznela aj zo Slovenska. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na Twitteri napísal: „Naliehavo žiadame vedenie Talibanu, aby splnilo svoj záväzok a umožnilo cudzím štátnym príslušníkom a ohrozenému afganskému ľudu slobodne opustiť Afganistan. Medzinárodné spoločenstvo bude hodnotiť Taliban podľa jeho konkrétnych skutkov.“

Biden si uctí padlých vojakov

Americký prezident Joe Biden si v nedeľu uctí na leteckej základni v Doveri 13 amerických vojakov, ktorí zahynuli počas štvrtkového samovražedného útoku pri letisku v afganskej metropole Kábul.

Biden a jeho manželka Jill „sa stretnú s rodinami padlých amerických vojakov, ktorí obetovali svoje životy, aby zachránili Američanov, našich partnerov a našich afganských spojencov v Kábule,“ píše sa v dennom programe prezidenta USA.

Po stretnutí s rodinami sa Biden spolu s manželkou zúčastnia vojenskej ceremónie prijatia telesných pozostatkov vojakov, ktorí zahynuli v boji v zahraničí. Telá vojakov zosnulých v Kábule by totiž v nedeľu mali previesť z Afganistanu na základňu v Doveri.

Štvrtkový útok podniknutý teroristami z afganskej odnože skupiny Islamského štátu si vyžiadal životy 13 amerických vojakov a zranil ďalších 18. Biden po útoku sľúbil, že potrestá tých, ktorí sú za výbuch zodpovední a nariadil vojenským veliteľom vypracovať operačné plány na útoky na vedenie, majetok a zariadenia teroristickej organizácie IS.

Prvý odvetný útok v tejto súvislosti vykonali americké zložky už v sobotu. Podľa ministerstva obrany (Pentagónu) pri útoku zahynuli dvaja vysokopostavení členovia IS a ďalší utrpel zranenia.

Afganistan Kábul letisko výbuch Čítajte viac Výbuch v Kábule má 170 obetí. Biden: Teroristi evakuáciu nezastavia
42 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Kábul