Na letisko v Kábule vypálili niekoľko rakiet, k útoku sa prihlásil IS

Najmenej päť rakiet bolo v pondelok ráno miestneho času vypálených smerom na medzinárodné letisko v afganskej metropole Kábul.

30.08.2021 08:39 , aktualizované: 18:51
Afganistan rakety kábul Foto: ,
Raketové odpaľovacie zariadenia vo vnútri zničeného vozidla v afganskom Kábule 30. augusta 2021.
debata (11)

Zachytil ich však americký systém C-RAM, určený na likvidáciu rakiet a delostreleckých a mínometných granátov, povedal pre agentúru Reuters nemenovaný predstaviteľ vlády USA.

K útoku na letisko sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. „Vojaci kalifátu namierili na medzinárodné letisko v Kábule šesť rakiet,“ píše sa vo vyhlásení Islamského štátu. Podľa agentúry AP išlo o rakety typu kaťuša. Ďalšie detaily týkajúce sa útoku však IS vo svojom vyhlásení neuvádza.

Informácie o raketovom útoku na letisko potvrdila aj hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Prevádzka letiska podľa nej pokračuje bez prerušenia.

Zvuk rakiet letiacich ponad Kábul počuli aj reportéri agentúry AFP, ktorí sú prítomní v meste. Z okolia letiska bolo následne vidieť stúpať dym. Niektorí miestni obyvatelia počuli aj zvuky vydávané systémom protiraketovej obrany letiska, podľa ktorých do ulíc dopadli črepiny.

Afganistan, Kábul Čítajte viac Americká odveta za výbuch v Kábule. Zaútočili dronom na teroristov

Príslušník bezpečnostnej služby, ktorý pracoval pre afganskú vládu zosadenú militantným hnutím Taliban, podľa AFP uviedol, že rakety boli odpálené z vozidla na severe mesta.

Niektorí svedkovia podľa agentúry AP tvrdia, že rakety dopadli do kábulskej štvrte Sálim Karván. Po výbuchoch okamžite nasledovala streľba, ale nie je známe, kto strieľal.

K vypáleniu rakiet došlo krátko po tom, ako americké bezpilotné lietadlo zasiahlo v nedeľu vozidlo s viacerými samovražednými atentátnikmi, ktorí smerovali na letisko v Kábule. Vo vozidle mali byť podľa hovorcu americkej armády militanti z Islamského štátu. Výrazná sekundárna explózia naznačuje, že v ňom bolo značného množstvo výbušného materiálu v aute.

Afganistan / Taliban / Kábul / Čítajte viac Kábulom, kde vrcholia evakuačné operácie, otriasol ďalší silný výbuch

Bezpečnostná rada OSN plánuje v pondelok hlasovať o rezolúcii, ktorá by okrem iného zvýšila tlak na afganské hnutie Taliban, aby ľuďom umožnilo bezpečný odchod z metropoly Kábul.

Hoci sú podľa diplomatov, na ktorých sa agentúra DPA odvoláva, Čína a Rusko pravdepodobne otvorené francúzsko-britskému návrhu uznesenia, dohoda nie je istá. Na prijatie uznesenia potrebuje totiž BR OSN deväť z 15 hlasov, a to bez veta stálych členov – USA, Číny, Ruska, Francúzska a Británie.

Návrh uznesenia zdôrazňuje, že je nevyhnutné, aby mala OSN neobmedzený prístup pri poskytovaní humanitárnej pomoci. Podľa diplomatov však neexistuje priama zmienka o bezpečnej zóne OSN v Kábule, o ktorej cez víkend hovoril francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Po hlasovaní sa zástupcovia piatich členov BR OSN s právom veta stretnú s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, aby prediskutovali situáciu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Kábul #letisko v Kábule