V Alžírsku zadržali bývalého tuniského kandidáta na prezidenta Nabíla Karawího

Alžírske úrady v nedeľu zadržali mediálneho magnáta a bývalého tuniského prezidentského kandidáta Nabíla Karawího, ktorý podľa nich tajne a nelegálne vstúpil na alžírske územie.

30.08.2021 13:41
Tunisia Elections Professor vs Prisoner Foto: ,
Leták s podobizňou mediálneho magnáta a bývalého prezidentského kandidáta Nabíla Karawího
debata

Karawího, majiteľa súkromnej televízie Nessma TV a šéfa strany Srdce Tuniska, ktorá je druhou najsilnejšou v tuniskom parlamente, zadržali spoločne s jeho bratom Gházím Karawím. Podľa tuniských médií by sa mal Nabíl Karawí v pondelok postaviť pred súd.

Karawí na verejnosti neukázal, odkedy tuniský prezident Kajs Saíd koncom júla odvolal z funkcie premiéra Hišáma Mašíšího a pozastavil činnosť parlamentu na 30 dní, čím vrhol uprostred koronavírusovej pandémie krajinu do ústavnej krízy. Vládnuca Strana obnovy označila tento prezidentov krok za štátny prevrat, iní jeho odporcovia hovoria o „útoku na demokraciu“.

Tunis / Tunisko / Čítajte viac Tuniský prezident v reakcii na protesty vyvolané epidémiou odvolal premiéra a suspendoval parlament

Karawího strana Srdce Tuniska sa v parlamentných voľbách v októbri 2019 umiestnila na druhom mieste a napriek svojmu odmietaniu islamistickej politiky sa spojila s islamistickou Stranou obrody (an-Nahda). Prezident Kais Saíd obvinil obe strany z korupcie.

Karawí v roku 2019 v boji o prezidentské kreslo porazil väčšinu protikandidátov aj napriek tomu, že podstatnú časť kampane strávil za mrežami pre obvinenia z prania špinavých peňazí. Na slobodu ho prepustili štyri dni pred druhým kolom prezidentských volieb, v ktorých kandidoval proti Saídovi, odborníkovi na ústavné právo a nováčikovi v politike.

Tunisia Elections Čítajte viac Karawí je na slobode: stane sa novým tuniským prezidentom?

Vlani v decembri bol Karawí opäť zatknutý pre podozrenie z prania špinavých peňazí a daňové úniky. Začiatkom júna tohto roku vyhlásil hladovku na protest proti tomu, že je vo vyšetrovacej väzbe zadržiavaný dlhšie ako šesťmesačný limit stanovený zákonom. Po vyše polroku ho 15. júna prepustili na slobodu. Súd sa týmto prípadom stále zaoberá. Karawí predtým tvrdil, že je nevinný a za jeho uväznením stoja jeho politickí oponenti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #Alžírsko #Nabíl Karawí