Moskva zatiaľ neuvažuje o zmene statusu Talibanu. Hnutie je v Rusku nelegálne

Otázka zmeny statusu afganského hnutia Taliban v Rusku, kde je nelegálne, je predčasná, uviedol v pondelok pre novinárov hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

30.08.2021 16:04 , aktualizované: 22:34
Afghanistan Foto: ,
Bojovníci hnutia Taliban hliadkujú v uliciach Kábulu
debata (5)

„Kladenie tejto otázky je nateraz predčasné. Viete, že prezident Vladimir Putin a ministerstvo zahraničných vecí už povedali, že máme tendenciu čakať a počkať si na prvé kroky, ktoré momentálne formované vedenie krajiny urobí. Pripomeňme, že štruktúra vedenia ešte nebola dokončená,“ povedal Peskov, ktorého citovala agentúra TASS.

Peskov vysvetlil, že v súčasnej dobe prebieha komplikovaná fáza zahŕňajúca dokončenie evakuácie cudzincov z Afganistanu a Afgancov, ktorí sa rozhodli opustiť krajinu.

„Prebieha veľmi nebezpečný proces. Súvisí to s prítomnosťou teroristických skupín a živlov na území Afganistanu. Je veľmi dôležité vidieť, aké budú prvé kroky Talibanu pri riadení Afganistanu. Potom možno vyvodiť závery,“ dodal.

Afganistan / Armáda / Vojak / USA / Čítajte viac USA rušia svoje veľvyslanectvo v Kábule

Približne 500 príslušníkov ruskej motorizovanej pechoty sa zúčastňuje na vojenskom cvičení v horskej oblasti Tadžikistanu. Oznámilo to v pondelok ruské ministerstvo obrany.

Všetci vojaci, ktorí sú zapojení do manévrov, slúžia na ruskej základni v Tadžikistane, uviedol podľa agentúry Interfax ruský Centrálny vojenský okruh.

Aktuálne manévre sú už tretími, ktoré Moskva len v priebehu augusta usporiadala neďaleko hraníc s nepokojným Afganistanom. Ďalšie vojenské cvičenie – členských krajín Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti – pod vedením Moskvy sa má konať začiatkom septembra v Kirgizsku.

Situácia v Afganistane sa zhoršila po tom, čo americký prezident Joe Biden v apríli oznámil svoje rozhodnutie ukončiť operácie v krajine. Hnutie Taliban urýchlene spustilo rozsiahlu útočnú operáciu a 15. augusta vstúpilo do Kábulu bez toho, aby narazilo na odpor.

Metropolu ovládlo v priebehu niekoľkých hodín. Prezident Afganistanu Ašraf Ghaní vzápätí svoju vlasť opustil. Mnoho krajín evakuovalo svojich občanov a zamestnancov ambasád. Taliban prevzal kontrolu nad územím krajiny a nariadil všetkým zahraničným silám odísť do 31. augusta. Varoval, že v opačnom prípade bude ich ďalšia prítomnosť považovaná za ďalšiu okupáciu.

Taliban, teroristi, Kábul, Afganistan Čítajte viac Obaidullah Mir: Taliban si nemôže dovoliť páchať zločiny ako kedysi

Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu o Afganistane

Bezpečnostná rada (BR) OSN v pondelok prijala rezolúciu, v ktorej vyzvala militantné hnutie Taliban, aby dodržalo svoj záväzok umožniť Afgancom a cudzím štátnym príslušníkom „bezpečne opustiť Afganistan“. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

V uznesení sa Bezpečnostná rada odvoláva sľuby Talibanu, že Afganci môžu slobodne opustiť krajinu kedykoľvek a akýmikoľvek možnými prostriedkami. BR OSN „očakáva“, že Taliban splní tento záväzok.

Dokument, ktorý predložili Veľká Británia a Francúzsko spolu s USA a Írskom, tiež požaduje, aby sa Afganistan nestal útočiskom teroristov. Zdôrazňuje sa v ňom aj potreba neobmedzeného humanitárneho prístupu a dodržiavania ľudských práv, najmä „práv žien, detí a menšín“. V texte sa však nespomína bezpečná zóna OSN v Kábule, o ktorej cez víkend hovoril francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Za uznesenie hlasovalo 13 členov BR OSN. Čína a Rusko sa hlasovania zdržali. Agentúra DPA v tejto súvislosti uviedla, že rezolúcia predstavuje jeden zo „vzácnych momentov“ na pôde Bezpečnostnej rady. Vo väčšine prípadov boli stáli členovia – najmä USA, Čína a Rusko – často v rozpore a blokovali spoločné riešenia. Peking a Moskva sa tentoraz hlasovania zdržali, čím umožnili prijatie dokumentu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Taliban