Američania po 20 rokoch opustili Afganistan

Z afganského hlavného mesta Kábul odleteli posledné lietadlá americkej armády, potvrdil v pondelok hovorca Pentagónu John Kirby. USA odchodom svojich vojakov tak ukončili najdlhšiu vojnu, akú kedy Washington viedol. Informovali o tom televízia BBC a následne tlačové agentúry AP a AFP.

30.08.2021 23:15 , aktualizované: 31.08.2021 22:29
debata (206)

Posledné americké lietadlo odštartovalo z medzinárodného letiska v Kábule minútu pred polnocou z pondelka na utorok miestneho času, povedal veliteľ amerických ozbrojených síl na Blízkom východe generál Kenneth McKenzie.

Na palube posledného evakuačného letu z Kábulu bol aj veliteľ amerických vojenských pozemných síl v Afganistane generál Chris Donahue, ako aj najvyššie postavený americký diplomat v Kábule Ross Wilson.

Vyradili techniku

Americká armáda pred svojím odchodom vyradila na letisku z prevádzky lietadla, obrnené vozy a systém raketovej obrany. S odvolaním sa na McKenzieho o tom informovala agentúra AFP.

„Tieto lietadlá už nikdy nebudú lietať,“ povedal McKenzie o 73 strojoch, ktorá americká armáda nechala na letisku Hamída Karzajího. Pentagón v Afganistane nechal tiež okolo 70 obrnených vozidiel typu MRAP, z ktorých každé stojí okolo jedného milióna dolárov a 27 vozov Humvee. Aj tie vyradili vojaci z prevádzky.

Americká armáda na mieste zanechala aj nefunkčný systém C-RAM, ktorý letisko chránil pred útokmi rakiet. V pondelok zlikvidoval päť striel, ktoré vypálila odnož teroristickej organizácie Islamský štát.

„Rozhodli sme sa ponechať tento systémami v prevádzke až do poslednej chvíle, než odletelo posledné americkej lietadlo,“ povedal McKenzie.

Oslavná streľba

Jeden z hliadky hnutia Taliban na letisku v Kábule pre agentúru AP potvrdil, že posledných päť amerických lietadiel odletelo krátko po polnoci miestneho času. V uliciach mesta sa následne ozývala oslavná streľba.

„Americkí vojaci opustili kábulské letisko a náš národ získal úplnú nezávislosť,“ reagoval hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

zväčšiť Snímka posledného amerického vojaka, ktorý... Foto: SITA/AP
Chris Donahue Snímka posledného amerického vojaka, ktorý opúšťa Afganistan – generál Chris Donahue.

Niektorým sa evakuovať nepodarilo

Pentagón uviedol, že niektorí Američania, ktorí chceli opustiť Afganistan, sa nedokázali dostať na letisko v Kábule a nastúpiť na americké evakuačné lety ešte pred úplným stiahnutím amerických síl.

McKenzie povedal, že Spojené štáty sú však presvedčené, že sa im podarilo evakuovať „veľkú väčšinu“ Američanov, ktorí chceli odísť. USA a spojenci evakuovali z Afganistanu približne 123 000 civilistov, píše AFP.

McKenzie zároveň potvrdil správy médií, že hnutie Taliban poskytlo americkým silám veľkú podporu pri zabezpečovaní kábulského letiska. Hoci veci podľa neho nefungovali úplne ideálne, pomoc hnutia bola zásadná, najmä v posledných dňoch odsunu USA, píše BBC.

Taliban: Toto víťazstvo patrí nám všetkým

Vysokopostavený hovorca hnutia Taliban Zabihulláh Mudžáhid zablahoželal v utorok obyvateľom Afganistanu k víťazstvu, a to len niekoľko hodín po tom, ako krajinu po 20 rokoch vojenskej intervencie opustili poslední americkí vojaci. Informuje o tom agentúra AFP.

„Gratulujem Afganistanu… toto víťazstvo patrí nám všetkým,“ vyhlásil Mudžáhid v prejave z dráhy Medzinárodného letiska Hámida Karzaja v afganskej metropole Kábul. „Chceme mať dobré vzťahy so Spojenými štátmi a so svetom. Vítame dobré diplomatické vzťahy s nimi všetkými,“ dodal hovorca Talibanu.

Porážka Ameriky znamenala „veľkú lekciu pre ďalších votrelcov a pre budúcu generáciu,“ podotkol ďalej Mudžáhid.

Pred úsvitom sa po hangároch prechádzali ťažko ozbrojení bojovníci hnutia. Lídri Talibanu sa neskôr symbolicky prešli po pristávacej dráhe na znak svojho víťazstva po boku s bojovníkmi z elitnej brigády Badr. „Svet by sa mal z použiť, pričom toto je príjemný okamih víťazstva,“ povedal Mudžáhid počas živého prenosu, ktorý zverejnil jeden z militantov.

Fundamentalistické hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve prevzalo moc v Afganistane v polovici augusta a USA a ich spojenci sa naliehavo snažili evakuovať desaťtisíce ľudí z krajiny pred 31. augustom, ktorý prezident USA Joe Biden stanovil pre úplný odsun amerických síl z Afganistanu. Pred 20 rokmi ich do tejto krajiny vyslal prezident George Bush mladší ako reakciu na teroristické útoky z 11. septembra 2001.

Bývala ministerka afganskej vlády odsúdila odchod USA

Bývalá afganská ministerka pre baníctvo a ropu Nargis Nehánová, ktorá pred dvoma dňami pricestoval do Nórska, v utorok kritizovala Spojené štáty za odsun vojsk z Afganistanu.

„USA boli v Afganistane 20 rokov, ak by tam ostali o jeden rok dlhšie, nezmenilo by to pre nich nič aspoň po finančnej a politickej stránke,“ vyhlásila Nehánová. Dodala, že odchod vojsk „nebol dobre zvládnutý“ a bol „nezodpovedný“. Podľa nej bolo potrebné umožniť vznik reálnej dohody medzi Talibanom a afganskou vládou.

„Prezident Joe Biden mohol povedať, že na konci septembra 2022 nechce mať v Afganistane žiadneho vojaka, ale dovtedy sa chce uistiť, že existuje politická dohoda medzi Talibanom a vládou a že evakuovali všetkých svojich zamestnancov a miestnych partnerov,“ uviedla Nehánová.

Nehánová priblížila, že zo svojho postu rezignovala v októbri 2019, pretože necítila dostatočnú politickú podporu. Z Afganistanu sa rozhodla odísť po tom, ako v deň, keď sa krajiny zmocnil Taliban, postrelili jej šoféra. Nehánová bola presvedčená, že útok bol mierený na ňu a jej rodinu.

„Pracovala som vo vláde… bola som veľmi hlasno sa ozývajúca aktivistka a politička. Keď sa ozývate, vytvoríte si nepriateľov,“ uviedla.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #odchod USA z Afganistanu