Biden: Evakuačná misia v Afganistane bola mimoriadnym úspechom

Americký prezident Joe Biden v utorok označil leteckú evakuáciu, pri ktorej z Afganistanu prepravili viac ako 120-tisíc ľudí, za "mimoriadny úspech".

31.08.2021 21:57 , aktualizované: 22:56
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (54)

„Včera v noci Spojené štáty ukončili 20 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane. (Bola to) najdlhšia vojna v histórii USA. Dokončili sme jeden z najväčších leteckých transportov v histórii. Žiadny národ nikdy nič podobné neurobil. Iba USA mali kapacitu, vôľu a schopnosť to urobiť,“ povedal šéf Bieleho domu.

Podľa prezidenta USA stáli Spojené štáty pred dilemou: buď sa z krajiny stiahnu, alebo vystupňujú konflikt. „Bola to voľba medzi odchodom alebo eskaláciou. Nechcel som túto vojnu predĺžiť a nepredĺžil som ani odchod,“ povedal Biden.

Americký prezident zároveň dodal, že „s rešpektom nesúhlasí“ s tvrdeniami, že evakuačná misia sa mala začať skôr. Podľa neho jeho administratíva už od marca ponúkala Američanom v Afganistane, že im pomôže opustiť nebezpečnú krajinu.

Biden zároveň spresnil, že v krajine zostalo „100 až 200 Američanov“. Ide o ľudí, ktorí majú podľa neho dvojité občianstvo a rozhodli sa v krajine zostať. Washington im vraj pomôže opustiť krajinu, ak sa tak rozhodnú.

Chris Donahue Čítajte viac Američania po 20 rokoch opustili Afganistan

Biden počas utorkového prejavu, ktorý naživo prenášali všetky popredné televízie v USA, povedal, že „bolo načase ukončiť túto vojnu“ v Afganistane. Zároveň však varoval, že Spojené štáty sú odhodlané pomstiť sa teroristickej skupine Islamský štát (IS-K), ktorá sa priznala ku krvavému útoku na kábulskom letisku.

„Ešte sme s vami neskončili… Neodpustíme, nezabudneme, budeme vás prenasledovať až na kraj sveta a zaplatíte (za svoje činy) najvyššiu cenu,“ zdôraznil Biden, ktorý zároveň dodal, že na 13 amerických vojakov, ktorí pri evakuačnej misii zahynuli, sa nezabudne.

Samovražedný útok pri kábulskom letisku z 26. augusta si okrem životov amerických vojakov vyžiadal ďalších najmenej 169 civilných obetí. Vyše 150 ľudí sa pri krvavom incidente zranilo.

Afganistan / Joe Biden / Čítajte viac Bidenovo stretnutie s rodinami padlých vojakov v Afganistane neprebehlo hladko

Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok varoval pred humanitárnou katastrofou v Afganistane a vyzval členov medzinárodného spoločenstva, aby poskytli núdzové finančné prostriedky na odvrátenie tejto krízy.

„Naliehavo žiadam všetky členské štáty (OSN), aby sa hlboko zasadili o ľudí v Afganistane v ich najtemnejšej hodine. Naliehavo žiadam, aby (štáty) poskytli včasné, flexibilné a komplexné financovanie humanitárnych aktivít,“ uviedol Guterres vo vyhlásení.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov zdôraznil, že v súčasnosti takmer polovica obyvateľov Afganistanu, teda zhruba až 18 miliónov ľudí, je odkázaných na humanitárnu pomoc.

„Jeden z troch Afgancov nevie, kedy bude opäť jesť. Očakáva sa, že viac ako polovica všetkých detí mladších ako päť rokov bude v budúcom roku akútne podvyživená. Ľudia každý deň strácajú prístup k základnému tovaru a službám. Hrozí humanitárna katastrofa,“ tvrdí Guterres.

OSN plánuje na budúci týždeň zverejniť podrobnosti o najaktuálnejších humanitárnych potrebách Afgancov a zároveň predloží konkrétne požiadavky na financovanie aktivít na nasledujúce štyri mesiace v rámci takzvanej „bleskovej výzvy pre Afganistan“.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #evakuácia osôb