Najvyššie postaveným predstaviteľom Afganistanu bude vodca Talibanu Áchúndzáda

Najvyššie postaveným predstaviteľom Afganistanu, ktorému bude podriadený premiér aj prezident, bude vodca radikálneho hnutia Taliban Hajbatulláh Áchúndzáda. V stredu o tom informoval Taliban, na ktorý sa odvolal afganský portál TOLO News.

02.09.2021 06:38
debata (1)

Hnutie tiež uviedlo, že diskusie o zložení novej vlády sa ukončili a čoskoro oznámi výsledok.

Člen kultúrneho výboru Talibanu Inámulláh Samangání zdôraznil, že mulla Hajbatulláh Áchúndzáda bude aj lídrom novej vlády. „Islamská vláda, ktorú oznámime, bude… ľudový typ vlády,“ dodal Samangání.

„Názov nového systému by nemal byť ani republika, ani emirát. Mal by byť niečím takým ako islamská vláda. Hajbatulláh bude na najvyššom poste vedenia a nebude prezidentom. Bude lídrom Afganistanu. Pod ním budú pracovať premiér alebo prezident, ktorí budú pod jeho dohľadom,“ povedal politický analytik Hasan Hakjár.

Taliban už vymenoval guvernérov, policajných šéfov a policajných veliteľov provincií a okresov. Títo predstavitelia už „začali pracovať pre ľudí“, vyhlásil člen Talibanu Abdul Hanán Hakkání.

Aj keď Taliban uvádza, že konzultácie o vytvorení novej vlády sú ukončené, ešte neprebehli verejné diskusie o názve systému v krajine, o štátnej vlajke či štátnej hymne, dodal portál TOLO News.

Nový líder hnutia Taliban mulla Hajbatulláh... Foto: SITA, Afghan Islamic Press
Hajbatulláh Áchúndzáda, taliban, Nový líder hnutia Taliban mulla Hajbatulláh Áchúndzáda na nedatovanej fotografii.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban