Taliban sa bude usilovať o obnovenie ekonomiky za pomoci Číny

Islamistické hnutie Taliban sa bude po stiahnutí zahraničných jednotiek z Afganistanu a opätovnom dobytí krajiny primárne spoliehať na financovanie zo strany Číny. Povedal to hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid v rozhovore, ktorý vo štvrtok zverejnili talianske noviny La Repubblica.

02.09.2021 19:52
debata (44)

Taliban bude podľa Mudžáhida bojovať o ekonomickú obnovu za pomoci Číny. Hnutie opätovne ovládlo afganskú metropolu Kábul 15. augusta a bez boja prevzalo vládu nad krajinou. Skončila sa tak 20 rokov trvajúca vojna, objavili sa však obavy z kolapsu ekonomiky a rozsiahleho hladomoru.

Po chaotickom odchode zahraničných vojakov z kábulského letiska západné krajiny prísne obmedzili finančnú pomoc pre Afganistan, pripomína v správe panarabská televízia al-Džazíra.

„Čína je náš najdôležitejší partner a predstavuje pre nás zásadnú a mimoriadnu príležitosť, pretože je pripravená investovať a obnoviť našu krajinu,“ citovali hovorcu Talibanu talianske noviny.

Mudžáhid zdôraznil, že čínsku iniciatívu v oblasti infraštruktúry pod názvom Nová hodvábna cesta, ktorou chce Peking zvýšiť svoj globálny vplyv prostredníctvom otvorenia obchodných ciest, si Taliban vysoko váži.

V krajine sú „bohaté medené bane, ktoré sa vďaka Číne dajú opätovne uviesť do prevádzky a modernizovať. Okrem toho je Čína naším vstupom na trhy po celom svete,“ dodal hovorca islamistického hnutia.

Mudžáhid tiež potvrdil, že ženy v Afganistane budú môcť v budúcnosti pokračovať v štúdiu na univerzitách. Budú mať možnosť pracovať ako zdravotné sestry či v radoch polície a na námestníckych postoch na ministerstvách, vylúčil však, že by v krajine mohli byť ženy na čele ministerstiev.

Afganistan naliehavo potrebuje peniaze a Taliban pravdepodobne nezíska rýchly prístup k aktívam zhruba desať miliárd dolárov, ktoré väčšinou vlastní afganská centrálna banka v zahraničí, konštatuje al-Džazíra.

Generálny tajomník OSN António Guterres začiatkom týždňa varoval pred črtajúcou sa „humanitárnou katastrofou“ v Afganistane a vyzval krajiny na poskytnutie núdzového financovania. Veľké sucho a vojna prinútili tisíce afganských rodín k úteku z domovov. Guterres vyjadril obavy v súvislosti s „prehlbujúcou sa humanitárnou a ekonomickou krízou v krajine“, pričom upozornil, že hrozí „úplný kolaps“ základných služieb.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Čína #Taliban