Polícia na Novom Zélande zastrelila útočníka, ktorý v obchode pobodal šesť ľudí

Novozélandská polícia zastrelila násilného extrémistu, ktorý v supermarkete v Aucklande pobodal a zranil šesť ľudí. O motívoch útočníka polícia doposiaľ žiadne správy nevydala.

03.09.2021 08:05 , aktualizované: 08:57
Auckland / Nový Zéland / Polícia / Policajt / Foto: ,
Novozélandská polícia pred jedným zo supermarketov v Aucklande, kde útočník pobodal a zranil šesť ľudí
debata (22)

K incidentu došlo na aucklandskom predmestí New Lynn v predajni maloobchodného reťazca Countdown. Podľa úradov sú tri zo šiestich zranených osôb vo vážnom stave. Previezli ich do nemocnice.

Svedkovia vypovedali, že videli, ako na podlahe obchodu leží niekoľko ľudí s bodnými ranami. Iní uviedli, že keď utekali z obchodu, počuli výstrely.

Premiérka Jacinda Ardernová incident opísala ako teroristický útok. Útočník bol podľa nej občan Srí Lanky, ktorého inšpirovala extrémistická skupina Islamský štát. Bol dobre známy bezpečnostným agentúram v krajine a úrady ho neprestajne monitorovali. Zo zákona ho však nemohli držať vo väzení, dodala predsedníčka vlády.

Doteraz najhorší útok zažil Nový Zéland predvlani v marci, kedy terorista presvedčený o nadradenosti bielej rasy zastrelil v dvoch mešitách v meste Christchurch celkovo 51 ľudí. Tento rok v máji istý útočník dobodal štyroch ľudí v supermarkete v Dunedin.

V Aucklande platí pre šírenie koronavírusu prísny lockdown. Väčšina podnikov je zatvorená a ľudia môžu vo všeobecnosti opustiť svoje domovy len na nákup potravín, zo zdravotných dôvodov alebo na cvičenie.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #teroristický útok #Auckland #útok nožom