Kim vyzval na boj proti klimatickej zmene a nedostatku potravín

Severokórejský líder Kim Čong-un na štvrtkovom zasadnutí politbyra vládnej Kórejskej strany práce akcentoval na nebezpečenstvá spojené so zmenami klímy a avizoval, že chce urobiť viac pre ochranu životného prostredia. Členov strany zároveň vyzval, aby sa zaoberali problémom nedostatku potravín v krajine.

03.09.2021 12:46
Kim Čong-un Foto:
Severokórejský líder Kim Čong-un počas zasadnutia politbyra vládnej Kórejskej strany práce v Pchjongjangu 2. septembra 2021
debata (10)

„Kim zdôraznil nevyhnutnosť podniknúť zásadné opatrenia na vyrovnanie sa s následkami zmeny klímy s ohľadom na zvyšujúci sa počet prírodných katastrof v posledných rokoch,“ uviedla štátna tlačová agentúra KCNA.

K problémom so zásobovaním potravinami v KĽDR vlani výrazne prispeli silné dažde a tajfúny, ktoré zničili úrodu. Tento rok sa to zopakovalo, keď po týždňoch sucha prišli mohutné monzúnové dažde. Kim v tejto súvislosti vyzval na prioritnú podporu projektov týkajúcich sa zlepšenia protizáplavovej infraštruktúry a zalesňovania.

Kim Čong-un / KĽDR / Severná Kórea / Čítajte viac Po sankciách a koronavíruse uštedril Kimovmu režimu ďalšiu ranu tajfún Majsak

Hospodárstvo Severnej Kórey podľa KCNA trpí i v dôsledku medzinárodných sankcií či uzavretím hraníc a tvrdým lockdownom, ktorý bol zavedený v rámci boja proti pandémii. Hoci v KĽDR podľa oficiálnych údajov nepotvrdili nijaké prípady covidu, krajina prijala prísne preventívne opatrenia, čo obmedzilo napríklad dôležité dodávky tovarov z Číny.

„Sprísnenie epidemickej prevencie je najdôležitejšou úlohou, z ktorej nie je možné poľaviť ani v súčasnej situácii,“ uviedol Kim Čong-un podľa severokórejských štátnych médií.

Tento týždeň OSN oznámila, že Severná Kórea odmietla ponuku na takmer tri milióny vakcín proti covidu a podľa hovorkyne organizácie KĽDR vyzvala na distribúciu očkovacích látok do zasiahnutých krajín.

Kim Čong-un Čítajte viac Kim vyhlásil výnimočný stav, koronavírus mohol prísť s prebehlíkom
10 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #klimatická zmena #potravinová núdza