Na Vítkove si uctili českých vojakov padlých v Afganistane, Zeman neprišiel

Českých vojakov, ktorí padli počas takmer dvadsaťročnej misie v Afganistane, si v piatok uctili na pražskom Vítkove poprední predstavitelia štátu a armády. Medzi prítomnými však chýbal prezident Miloš Zeman.

03.09.2021 15:16
Miloš Zeman Foto:
Prezident Českej republiky Miloš Zeman
debata (23)

„O úcte k padlým vojakom a k ich hrdinstvu nemožno u pána prezidenta ani sekundu pochybovať. S ukončením misie v Afganistane však pán prezident nesúhlasil a nesúhlasí,“ uviedol Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

V operácii sa vystriedalo 11 500 českých vojakov, 14 z nich padlo a štyria zomreli po prevoze do vlasti na následky zranení. „Bola to najdlhšia misia, najviac vojakov sa vystriedalo, najviac kolegov tam padlo a taktiež tá misia stála najviac peňazí. Misia vyšla na 20 miliárd (korún),“ povedal na ceremónii minister obrany Lubomír Metnar.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová a islandská premiérka iniciovali výzvu na podporu práv Afganiek

Podľa neho sa českí vojaci do Afganistanu v blízkej dobe určite nevrátia. „Bude to záležať od Talibanu, ako bude dodržiavať ľudské práva a svoje sľuby,“ dodal.

Český premiér Andrej Babiš nevidí v návrate do Afganistanu zmysel. Zároveň však zdôraznil potrebu zvýšenia počtu vojakov v súčasnom „nebezpečnom svete“. ČR stiahla vojakov z Afganistanu spolu s ďalšími spojencami koncom júna. Väčšina českých politikov vrátane prezidenta však tento krok kritizovala. Podľa Zemana sa bude musieť NATO do Afganistanu vrátiť.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Miloš Zeman