Operácia London Bridge: tajné dokumenty britskej vlády odhaľujú jej postup po úmrtí kráľovnej Alžbety II.

Sled udalostí, ktorý bude nasledovať po smrti britskej kráľovnej Alžbety II., má kódové označenie Operácia London Bridge.

03.09.2021 16:57
kráľovná Alžbeta II. Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II.
debata (4)

V piatok o tom informoval server Politico, ktorý má k dispozícii tajné dokumenty britskej vlády. V nich je opísaný presný postup toho, čo budú vládne orgány robiť v prípade úmrtia panovníčky.

„Dokumenty ukazujú mimoriadnu úroveň zapojenia všetkých orgánov britskej vlády vrátane rozsiahlej bezpečnostnej operácie zameranej na zvládnutie bezprecedentných davov ľudí a dopravného chaosu,“ približuje Politico.

Podľa britského denníka The Guardian bude po úmrtí kráľovnej zohrávať významnú úlohu aj stratégia v prístupe k sociálnym sieťam. Webová stránka kráľovskej rodiny sa kompletne prefarbí na čierno. Bude tam len krátky oznam o tom, že kráľovná zomrela. Internetové stránky vlády aj všetky vládne účty na sociálnych sieťach budú zobrazovať čierny banner. Neurgentný obsah nebude zverejňovaný.

O úmrtí panovníčky sa ako prví dozvedia predstavitelia vlády prostredníctvom telefónu. Osobný tajomník kráľovnej zatelefonuje premiérovi a oznámi mu, že Alžbeta II. zomrela. Telefonicky sa o smrti panovníčky dozvedia aj ostatní ministri a vysokopostavení štátni úradníci. Deň úmrtia kráľovnej je označený ako „D-Day“.

„D-Day+1“ označuje prvý deň po úmrtí kráľovnej. Princ Charles bude oficiálne vyhlásený za nového kráľa. O 15.30 h miestneho času príde predseda vlády s celým kabinetom na audienciu k novému panovníkovi.

V „D-Day+2“ bude rakva prevezená do Buckinghamského paláca. Ak kráľovná zomrie vo svojej rezidencii v Norfolku, bude do Londýna prevezená vlakom. Ak zomrie v Škótsku, úrady aktivujú operáciu „Jednorožec“ (Unicorn). V opačnom prípade bude aktivovaná operácia „Overstudy“ ktorá počíta s leteckým transportom.

Štátny pohreb Alžbety II. sa uskutoční až na desiaty deň (D-Day+10) vo Westminsterskej katedrále v Londýne. Napoludnie bude celá monarchia držať dve minúty ticha. Kráľovná bude pochovaná v pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI. po boku svojho manžela princa Philipa, ktorý zomrel 17. apríla.

Server Politico pripomenul, že „kráľovná, ktorá má 95 rokov, je podľa všetkého v dobrom zdravotnom stave a neexistuje žiadny náznak toho, že by sa tieto plány“ mali v dohľadnej dobe uskutočniť. Po prvý raz v histórii má ale verejnosť možnosť nahliadnuť do zložitých postupov v prípade úmrtia Alžbety II.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kráľovná Alžbeta II. #operácia London Bridge