Morawiecki: Nikto na západe nemá právo poučovať Poľsko o demokracii

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok na vyhlásil, že nikto nemá právo poučovať Poľsko o tom, čo je demokracia. Podľa agentúry AP tak urobil, keď Európska únia dala najavo, že kvôli pochybnostiam o rešpektovaní zásad právneho štátu pokračujú diskusie o vyplácaní miliárd eur z únijných fondov Poľsku.

04.09.2021 08:48
debata (24)

„Nikto nás nebude učiť, čo je demokracia a právny štát, pretože Poľsko má veľmi dlhú a ušľachtilú históriu boja proti všetkým druhom totality a despotizmu,“ napísal predseda poľskej vlády v príspevku, ktorý zverejnil na svojom facebookovom profile.

„Bojovali sme za právny štát a demokraciu počas strašných rokov komunizmu, ale máme oveľa dlhšiu tradíciu demokracie a nechceme, aby nás ktokoľvek na západe Európy poučoval o tom, čo je demokracia, o tom, čo je právny štát, pretože my to vieme lepšie,“ dodal Morawiecki.

AP pripomenula, že eurokomisár pre ekonomiku Paolo Gentiloni pred dvoma dňami povedal, že poľskou vládou vyvolaná polemika o nadradenosti únijného alebo národného práva je len jedným z diskutovaných tém pred uvoľnením miliárd eur Poľsku z únijných fondov na obnovu po pandémiu.

Morawiecki sa na jar obrátil na poľský ústavný súd, aby sa vyjadril k tomu, či má poľská ústava prednosť pred právom Európskej únie. Urobil tak po marcovom rozhodnutí Súdneho dvora EÚ, ktoré sa týkalo poľskej justičnej reformy. Tá je dlhodobým jablkom sváru medzi Varšavou a Bruselom.

Poľská vláda tvrdí, že reforma má viesť k väčšej efektívnosti súdov, jej kritici v nej však vidia snahu vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) ovládnuť poľskú justíciu.

Poľský ústavný súd vynesenie svojho verdiktu už niekoľkokrát odložil. Naposledy tento utorok, keď ďalšie rokovania odročil na 22. septembra.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska únia