Pri oslavnej streľbe stúpencov Talibanu údajne zahynulo 17 ľudí

Prinajmenšom 17 ľudí zahynulo v piatok pri oslavnej streľbe v Kábule, ku ktorej došlo v reakcii na dosiaľ nepotvrdené správy o tom, že militantné hnutie Taliban dobylo Pandžšír, poslednú afganskú provinciu, ktorá mu ešte kládla odpor. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

04.09.2021 16:03 , aktualizované: 21:30
Afganistan / Taliban / Kábul / Foto: ,
Bojovníci Talibanu hliadkujú v Kábule.
debata (12)

Podľa miestnej agentúry Šamšád zahynulo v dôsledku streľby v Kábule 17 ľudí a ďalších 41 utrpelo zranenia. Situácia nie je celkom jasná, pričom afganská spravodajská stanica TOLO News uvádzala spočiatku rovnaký počet mŕtvych i zranených. Neskôr však tento údaj dementovala a zatiaľ informovala len o nižšom počte obetí a zranených, ktorých hlásili z jednej z kábulských nemocníc.

Ďalších 14 ľudí utrpelo v piatok zranenia aj pri obdobnej oslavnej streľbe v provincii Nangarhár ležiacej východne od Kábulu. Uviedol to hovorca jednej z nemocníc v Džalalabade, metropole tejto provincie.

Afganistan / Taliban / Čítajte viac Taliban sa údajne zmocnil odbojnej provincie Pandžšír

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid stúpencov tohto hnutia za oslavnú streľbu pokarhal. „Vyhnite sa streľbe do vzduchu a radšej ďakujte bohu,“ napísal na Twitteri. „Náboje môžu ublížiť civilistom, preto zbytočne nestrieľajte,“ do­dal.

Lídri vzbúrencov v Pandžšíri tvrdenia o dobytí provincie odmietajú. Ahmad Masúd, vodca tamojšej odbojnej skupiny s názvom front národného odboja, v sobotu deklaroval, že vzbúrenci budú v boji pokračovať a nikdy sa nevzdajú. Amrulláh Sálih, bývalý afganský viceprezident a v súčasnosti taktiež jeden z lídrov vzbúrencov, povedal ešte v piatok večer, že tamojší odpor voči Talibanu pokračuje. Poprel tiež informácie, podľa ktorých mal ujsť z krajiny.

Letisko sa znovu otvorilo pre humanitárnu pomoc

Kábulské letisko je podľa vyjadrenia katarského veľvyslanca v Afganistane znovu otvorené a môže prijímať humanitárnu pomoc. Onedlho by pritom malo byť pripravené aj na civilné lety, priblížil v sobotu zmienený veľvyslanec, ktorého citovala panarabská televízia al-Džazíra.

Pristávacia a vzletová dráha letiska bola podľa jeho slov opravená v spolupráci s afgánskými úradmi. Al-Džazíra tiež informovala o tom, že z kábulského letiska boli vypravené dva vnútroštátne lety, a to do miest Mazáre Šaríf a Kandahár.

Nečakaná návšteva

Kábul medzičasom nečakane navštívil vplyvný šéf pakistanskej tajnej služby. Pre agentúru AP to uviedli v sobotu dvaja pakistanskí predstavitelia, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, nakoľko nemajú oprávnenie komunikovať s médiami. Nie je bezprostredne známe, o čom chcel generál Faiz Hamid s vedením Talibanu rokovať. Agentúra AP pripomína, že zo všetkých zahraničných aktérov má hlavná pakistanská spravodajská služba ISI na dianie v Afganistane pravdepodobne najväčší vplyv.

Vedenie Talibanu malo sídlo v Pakistane a často sa spomínali jeho priame kontakty so službou ISI. Pakistan opakovane popieral, že by Talibanu poskytoval vojenskú pomoc, hoci odafganskej vlády a z Washingtonu takéto obvinenia často zaznievali.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban