Biden nariadil odtajnenie dokumentov z vyšetrovania útokov z 11. septembra 2001

Krátko pred 20. výročím teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001 nariadil americký prezident Joe Biden zverejnenie tajných dokumentov z vyšetrovania. V dekréte zverejnenom v piatok poveril ministerstvo spravodlivosti a ďalšie inštitúcie, aby zistili, ktoré dokumenty Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) je možné odtajniť.

04.09.2021 19:33
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden.
debata (27)

Sprístupnené majú byť v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov, informovala agentúra AFP.

Toto svoje rozhodnutie Biden zdôvodnil tým, že v predvolebnej kampani v minulom roku sľúbil „transparentnosť“ vo veci dokumentov týkajúcich sa teroristických útokov. „S blížiacim sa 20. výročím tohto tragického dňa tento sľub plním,“ uviedol šéf Bieleho domu

Odtajnenie dokumentov požadujú mnohé z rodín obetí, ktoré zo spoluúčasti na útokoch z 11. septembra obviňujú Saudskú Arábiu. Od zverejnenia doteraz utajovaných dokumentov očakávajú, že prinesie nové informácie.

Devätnásť členov teroristickej siete al-Káida, pochádzajúcich prevažne zo Saudskej Arábie, pred 20 rokmi unieslo štyri civilné lietadlá, pričom dvoma narazili do „dvojičiek“ Svetového obchodného centra v New Yorku a jedno naviedli na sídlo ministerstva obrany (Pentagón) vo Washingtone. Štvrté lietadlo ako jediné nezasiahlo plánovaný cieľ a havarovalo pri Shanksville v štáte Pensylvánia po tom, čo sa niektorí pasažieri a členovia posádky pokúsili dostať ho späť pod svoju kontrolu. Pri útokoch zahynulo celkom 2977 ľudí, vyše 25 000 utrpelo zranenia.

Komisia zaoberajúca sa útokmi vo svojej správe dospela k záveru, že neexistujú dôkazy o tom, že saudská vláda ako inštitúcia alebo vysoko postavení predstavitelia Saudskej Arábie spolufinancovali al-Káidu. Niektorí túto formuláciu brali ako indíciu, že svoju úlohu mohli zohrať vládni úradníci na nižších pozíciách.

„Nikdy nesmieme zabudnúť na pretrvávajúcu bolesť rodín 2977 nevinných ľudí zabitých pri najhoršom teroristickom útoku na Ameriku v dejinách,“ povedal Biden, ktorý sa o týždeň zúčastní na spomienkových podujatiach.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #11. september 2001