V Iraku útočil Islamský štát, zahynulo 13 policajtov

Trinásť irackých policajtov zahynulo pri nedeľňajšom útoku extrémistov z tzv. Islamského štátu (IS) na kontrolné stanovište na severe Iraku. Informovala o tom agentúra AFP.

05.09.2021 11:14
debata (2)

K útoku došlo v okrese mesta Rašád zhruba 65 kilometrov južne od Kirkúku krátko po polnoci miestneho času. Podľa irackých úradov sa pri útoku zranili aj traja príslušníci bezpečnostných zložiek.

Irak v roku 2017 vyhlásil víťazstvo nad IS, avšak niektoré jeho bunky sú aktívne i naďalej, a to najmä v púštnych oblastiach. Terčami útokov militantov sa stávajú aj americké objekty v Bagdade. Odkedy však skupiny podporované Iránom vyhlásili neoficiálne prímerie, frekvencia týchto útokov sa znížila.

Islamský štát sa prihlásil k bombovému útoku na predmestí Bagdadu, ktorý si 19. júla vyžiadal najmenej 30 obetí a desiatky zranených. K útoku došlo na trhovisku vo štvrti Madínat as-Sadr.

USA majú v Iraku momentálne rozmiestnených asi 2500 vojakov, ktorí sú súčasťou kontingentu 3500 príslušníkov medzinárodnej koalície založenej v roku 2014 na boj proti IS.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Irak #Islamský štát