Rebelujúci Pandžšír padol, tvrdí opäť Taliban

Taliban "úplne ovládol" poslednú odbojnú afganskú provinciu Pandžšír, uviedol v pondelok vo vyhlásení hovorca tohto militantného hnutia Zabihulláh Mudžáhid. Informovala o tom agentúra AFP.

06.09.2021 07:00 , aktualizované: 08:40
Pandžšír Foto: ,
Odbojoví bojovníci verní lídrovi Ahmadovi Masúdovi počas cvičenia v afganskej provincii Pandžšír.
debata (9)

Mudžáhid dodal, že niektorí bojovníci protitalibanského frontu národného odboja „boli porazení, pričom ostatní z provincie utiekli“, píše agentúra TASS. Zároveň obyvateľov tejto provincie uistil, že Taliban sa im nebude mstiť.

Vďaka tomuto víťazstvu sa v našej krajine skončila vojna, dodal Mudžáhid. Fotky zverejnené na sociálnych sieťach zobrazujú talibov stojacich pred sídlom guvernéra provincie Pandžšír, píše agentúra Reuters. Predstavitelia odbojného hnutia na tvrdenie Talibanu bezprostredne nereagovali.

Afganistan / Taliban / Kábul / Čítajte viac Pri oslavnej streľbe stúpencov Talibanu údajne zahynulo 17 ľudí

Odboj pokračuje v boji

Sily odporu proti Talibanu v Pandžšíre sa ale zaprisahali, že budú v boji pokračovať. Front národného odboja spresnil, že je rozmiestnený na „strategických pozíciách“ v celom údolí, a dodal, že „boj proti Talibanu a jeho spojencom bude pokračovať“.

Podobná správa o dobytí údolia vyšla aj v piatok, keď agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z Talibanu informovala o triumfe talibov v provincii.

„Z milosti všemohúceho Alaha máme pod kontrolou celý Afganistan. Porazili sme rebelov a Pandžšír je teraz pod našou kontrolou,“ uviedol vtedy podľa Reuters jeden z veliteľov Talibanu.

Vodca odbojnej skupiny Pandžšír Ahmad Masúd v pondelok už skôr podľa vlastných slov uviedol, že pripravený vyjednávať o ukončení bojov s Talibanom.

Veľké stretnutie

Správa prišla po tom, čo Taliban skôr v nedeľu oznámil, že jeho bojovníci vnikli do Bázáraku, hlavného mesta provincie Pandžšír, pričom predtým ovládli okolité okresy.

Afganistan Taliban protesty ženy práva potýčky Čítajte viac Taliban si našiel nepriateľa. Ženy

„Front národného odboja v zásade súhlasí s vyriešením súčasných problémov a okamžitým ukončením bojov a pokračovaním rokovaní,“ napísal Masúd na Facebooku.

„V záujme dosiahnutia trvalého mieru je front národného odboja pripravený ukončiť boje pod podmienkou, že Taliban prestane útočiť a vykonávať vojenské operácie v Pandžšíre a okrese Andaráb (v susednej provincii Baghlán),“ dodal Masúd.

Vodca odboja ďalej navrhol zorganizovať veľké stretnutie všetkých strán konfliktu s náboženskou radou Ulamá, ktorú tvoria moslimskí duchovní, vzdelanci a ďalšie osobnosti náboženského a právneho systému.

Obkľúčili tisíce

Podľa hovorcu frontu národného odboja došlo v priebehu nedele v Pandžšíre k prudkým bojom, počas ktorých vzbúrenci obkľúčili „tisíce teroristov“.

Amrulláh Sálih, bývalý afganský viceprezident a v súčasnosti tiež jeden z lídrov odboja v Pandžšíre, povedal ešte v piatok 3. septembra, že odpor voči Talibanu pokračuje. Poprel tiež informácie, podľa ktorých mal ujsť z krajiny. Dodal, že je stále vo svojom rodnom Pandžšíre.

Pandžšír je odľahlá, z veľkej časti neprístupná horská oblasť. Vchádza sa tam úzkou roklinou, kde sa útočníci môžu stať ľahkým terčom ozbrojencov rozostavených na vyššie položených miestach. Oblasť nedobyl Taliban ani v minulosti a nepodarilo sa to ani sovietskej armáde.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Pandžšír