Taliban podľa Blinkena opäť sľúbil, že Afgancom umožní opustiť krajinu

Afganské militantné hnutie Taliban opätovne sľúbilo, že Afgancom umožní "slobodne odísť" z krajiny. Oznámil to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informovali agentúry AP a AFP.

07.09.2021 11:37
Afganistan Taliban Kábul letisko Foto: ,
Zničené vojenské lietadlo na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule 5. septembra 2021 pod vládou Talibanu.
debata (3)

Americké ministerstvo zahraničných vecí podľa Blinkena s Talibanom spolupracuje s cieľom uľahčiť charterové lety z Kábulu pre ľudí, ktorí chcú Afganistan opustiť po tom, ako sa z tejto krajiny stiahli americkí vojaci a diplomatický personál.

Taliban podľa Blinkena Spojeným štátom oznámil, že „ľuďom s cestovnými dokladmi povolí slobodne opustiť krajinu“.

Spojené štáty sú podľa Blinkena presvedčené, že v Afganistane sa ešte stále nachádza približne 100 amerických občanov, ktorí chcú túto krajinu opustiť. Ministerstvo zahraničných vecí predtým odhadovalo, že v Afganistane je 100 až 200 Američanov.

Afganistan Taliban protesty ženy práva potýčky Čítajte aj Taliban si našiel nepriateľa. Ženy

Blinken v pondelok pricestoval do katarskej Dauhy na rozhovory s tamojšími predstaviteľmi. Šéfa diplomacie USA počas cesty sprevádza americký minister obrany Lloyd Austin.

Protipakistanská demonštrácia v Kábule

Príslušníci Talibanu v utorok vypálili varovné výstrely s cieľom rozohnať zhromaždenie v Kábule, ktoré bolo namierené voči Pakistanu. Informovala o tom agentúra AFP. Približne 70 ľudí, prevažne žien, sa zhromaždilo pred budovou pakistanského veľvyslanectva v Kábule. Ľudia niesli transparenty s nápismi a vyjadrovali nespokojnosť so zasahovaním Pakistanu do záležitostí Afganistanu. Videá zverejnené na sociálnej sieti Twitter zachytávajú ľudí zhromaždených v uliciach.

Bojovníci fundamentalis­tického hnutia Taliban 15. augusta obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Udialo sa to počas sťahovania amerických ozbrojených síl z krajiny, kde boli prítomní 20 rokov.

Situácia vyvolala u mnohých obyvateľov, predovšetkým u žien, silné obavy z návratu autoritárskeho režimu Talibanu, keď vládol v rokoch 1996 2001. Taliban neskôr avizoval, že po zosadení Západom podporovanej vlády v Afganistane plánuje vytvoriť inkluzívny dočasný kabinet, v ktorom budú zastúpení lídri zo všetkých etnických skupín a kmeňov v krajine.

Pandžšír Čítajte aj Rebelujúci Pandžšír padol, tvrdí opäť Taliban
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Antony Blinken #letisko v Kábule