Hlava Talibanu odkázala novej afganskej vláde, aby presadzovala právo šaría

Vodca radikálneho hnutia Taliban mulla Hajbatulláh Áchúndzáda odkázal v utorok novej dočasnej vláde Afganistanu, aby v krajine presadzovala islamské právo šaría. Ide o vôbec prvé Áchúndzádove verejné vyhlásenie, odkedy Taliban prevzal v Afganistane moc. Nový dočasný kabinet predstavili talibovia rovnako v utorok.

07.09.2021 17:54 , aktualizované: 08.09.2021 07:17
Afganistan / Taliban / Kábul Foto: ,
Afganci si fotia selfie s bojovníkmi Talibanu, ktorí hliadkujú na ulici v Kábule
debata (33)

„Ubezpečujem všetkých krajanov, že predstavitelia novej vlády budú usilovne pracovať na presadzovaní islamských pravidiel a práva šaría v krajine,“ uviedol Áchúndzáda vo vyhlásení zverejnenom v angličtine.

Áchúndzáda tiež povedal, že nové vedenie zabezpečí v krajine „trvalý mier, prosperitu a rozvoj“. Zároveň dodal, že „ľudia by sa nemali pokúšať opustiť krajinu“. „Islamský emirát nemá s nikým problém. Všetci sa budú podieľať na posilňovaní systému. Týmto spôsobom obnovíme našu vojnou zničenú krajinu,“ uviedol.

Taliban minulú stredu ohlásil, že práve Hajbatulláh Áchúndzáda bude najvyššie postaveným predstaviteľom Afganistanu, ktorému bude podriadený prezident aj premiér.

Áchúndzáda sa nikdy neobjavil na verejnosti a miesto jeho pobytu bolo do značnej miery neznáme. Taliban však koncom augusta oznámil, že Áchúndzáda sa nachádza v Kandaháre, a avizoval, že čoskoro sa objaví na verejnosti.

Afghanistan / Taliban / Čítajte viac Vodca Talibanu je v Afganistane, objaví sa na verejnosti

Áchúndzáda sa doteraz držal v úzadí a pozíciu vodcu získal v máji 2016 po smrti svojho predchodcu Muhammada Achtara Mansúra. Do mája 2016 bolo o Áchúndzádovi málo informácií; dovtedy sa totiž viac zaoberal súdnymi a náboženskými záležitosťami než bojovými akciami. Podľa niektorých analytikov je jeho úloha na čele hnutia viac symbolická než operatívna.

Áchúndzáda je synom moslimského teológa pôvodom z Kandaháru, paštúnskej oblasti v južnom Afganistane a kolísky hnutia Taliban. Sľub vernosti mu zložil aj vodca teroristickej organizácie al-Káida Ajman Zawáhirí, ktorý šéfa Talibanu nazýva „emirom pravoverných“. To Áchúndzádovi pomohlo získať dôveryhodnosť v džihádistic­kom svete.

Taliban predstavil dočasný vládny kabinet

Hnutie Taliban v utorok oznámilo zloženie dočasného afganského vládneho kabinetu. Premiérom bude mulla Muhammad Hasan Achund, ktorý viedol talibanskú vládu v Kábule aj počas posledných rokov vlády hnutia. Jedným z jeho dvoch zástupcov by mal byť mulla Abdul Ghání Baradar, jeden zo spoluzakladateľov Talibanu, ktorý viedol rokovania so Spojenými štátmi a podpísal s Američanmi dohodu, ktorá viedla k ich odchodu z Afganistanu.

Muhammad Hasan Achund (vpravo) a vtedajší... Foto: SITA/AP, B.K. BANGASH
Afghanistan taliban achund Muhammad Hasan Achund (vpravo) a vtedajší pakistanský premiér Nawaz Sharif na archívnej snímke z roku 1999.

„Vieme, že ľudia v našej krajine čakali na novú vládu,“ konštatoval hovorca hnutia Zabihulláh Mudžáhid. Taliban prevzal kontrolu nad väčšinou krajiny pred viac ako troma týždňami a oznámenie dočasného kabinetu je kľúčovým krokom pred vytvorením vlády Talibanu. Mudžáhid však neuviedol, ako dlho bude slúžiť dočasná vláda ani, čo by malo predchádzať zmene. Taliban tiež zatiaľ nijako nenaznačil, že by mal v úmysle zorganizovať voľby.

Dočasným ministrom vnútra pritom bude Siradžuddín Hakkáni, líder militantnej skupiny známej ako Hakkániho sieť, ktorá stála za niektorými z najsmrteľnejších útokov v krajine. Narozdiel od samotného Talibanu však Spojené štáty Hakkániho sieť označujú za zahraničnú teroristickú organizáciu.

V zozname dočasného vládneho kabinetu, ktorý talibovia zverejnili, nevidieť nikoho z prostredia mimo hnutia, čo požadovala medzinárodná komunita.

Afganistan Taliban Kábul letisko Čítajte aj Taliban podľa Blinkena opäť sľúbil, že Afgancom umožní opustiť krajinu

Američania si počkajú na skutky

Spojené štáty vyjadrili znepokojenie nad zložením novej dočasnej afganskej vlády, ktorú predstavil Taliban. Zdôraznili však, že vládu talibov budú posudzovať podľa jej skutkov, informovala v stredu agentúra AFP.

„Všimli sme si, že zverejnený zoznam mien (členov vlády) pozostáva výhradne z členov Talibanu alebo ich blízkych spolupracovníkov a že sa na ňom nenachádzajú nijaké ženy,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

Znepokojenie podľa neho vyvolávajú aj kontakty a minulosť niektorých členov kabinetu. „Budeme však posudzovať Taliban podľa jeho činov, a nie podľa slov,“ podčiarkol hovorca.

V tejto súvislosti opäť apeloval na hnutie Taliban, aby umožnilo bezpečný odchod z krajiny všetkým americkým občanom, ale aj Afgancom, ktorí si želajú odísť. Spojené štáty tiež zdôraznili potrebu vytvorenia inkluzívnej vlády, ktorej súčasťou budú rôzne zložky afganskej spoločnosti.

Angela Merkelová Čítajte viac Taliban: Merkelová by bola v Afganistane obzvlášť srdečne vítaná
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #šaría #Hajbatulláh Áchúndzáda