Taliban pri tvorbe vlády nedodržal podľa EÚ sľuby o zahrnutí rôznych skupín

Európska únia v stredu oznámila, že afganské militantné hnutie Taliban pri tvorbe novej dočasnej vlády nedodržalo svoj sľub o zastúpení rôznych skupín. Informovala o tom agentúra AFP.

08.09.2021 14:52
taliban, karzáí Foto: ,
Predstavitelia Talibanu počas rokovania s afganským exprezidentom Hámidom Karzajím.
debata (19)

Hovorca EÚ povedal, že na základe počiatočnej analýzy oznámených mien to nevyzerá na vytvorenie „inkluzívnej a reprezentatívnej“ vlády so zastúpením rôznych etnických a náboženských skupín, akú Taliban v posledných týždňoch sľuboval a v akú EÚ dúfala.

Taliban zloženie dočasnej vlády v Afganistane oznámil v utorok na tlačovej konferencii. Znepokojenie nad jej zložením vyjadrili i Spojené štáty. Zdôraznili však, že vládu talibov budú posudzovať podľa jej skutkov.

Dočasným afganským premiérom sa stane mulla Mohammad Hasan Achúnd, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname OSN a vo vláde bol aj v rokoch 1996 – 2001, keď Taliban zaviedol v Afganistane brutálny islamistický režim.

Afganistan / Taliban / Kábul Čítajte viac Hlava Talibanu odkázala novej afganskej vláde, aby presadzovala právo šaría

Jedným z dvoch Achúndových zástupcov bude mulla Abdal Ghaní Barádar, ktorý viedol rokovania s USA a podpísal dohodu vedúcu k definitívnemu stiahnutiu amerických vojakov z Afganistanu. Za ministra obrany bol vymenovaný mulla Mohammad Jakúb, syn zakladateľa tohto fundamentalis­tického hnutia mullu Omara.

Šéfom rezortu vnútra a zároveň druhým podpredsedom vlády sa stal Sirádžaddín Hakkání, vodca s Talibanom spriaznenej militantnej siete Hakkáníovcov, ktorú USA považujú za teroristickú organizáciu. Za informácie vedúce k jeho dolapeniu pritom Washington stále oficiálne ponúka odmenu vo výške niekoľkých miliónov dolárov.

Za dočasného ministra zahraničných vecí bol vymenovaný Amír Chán Muttákí, vyjednávač Talibanu v katarskej Dauhe.

Vodca talibov – mulla Hajbatulláh Áchúndzáda – v utorok „ubezpečil“ všetkých Afgancov, že nová vláda bude „usilovne pracovať na presadzovaní islamských pravidiel a práva šaría“.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #EÚ #Taliban