V bojoch o mesto Marib prišlo v Jemene o život 78 ľudí

Takmer 80 ľudí zahynulo pri najnovšej ofenzíve húsijských povstalcov na jemenské mesto Marib, ktoré je poslednou baštou vládnych síl na severe krajiny. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa armády.

08.09.2021 18:53
debata

„Za uplynulých 48 hodín zahynulo 60 húsijských vzbúrencov, väčšina z nich pri náletoch podniknutých za posledných 24 hodín, pričom zahynulo taktiež 18 príslušníkov vládnych síl a desiatky boli zranené,“ povedal armádny zdroj. Bilanciu potvrdili aj ďalší nemenovaní predstavitelia armády.

Boje medzi jemenskou vládou a húsijskými povstalcami sa podľa armádneho zdroja v posledných dňoch v provincii Marib zintenzívnili. Sústredili sa na severe a západe provincie. Nemenovaný predstaviteľ dodal, že v zmienenej oblasti sa zintenzívnili aj letecké útoky.

Vzbúrenci vo februári tohto roka vystupňovali svoje úsilie o obsadenie strategického mesta Marib. Boje si na oboch stranách doposiaľ vyžiadali stovky obetí na životoch.

Medzinárodne uznaná vláda sa nachádza v ozbrojenom konflikte s húsijskými povstalcami, podporovanými Iránom, od roku 2014, keď obsadili hlavné mesto krajiny Saná. Vojenská koalícia na čele so Saudskou Arábiou vstúpila do konfliktu na strane vládnych síl na jar 2015 a v lete 2016 zablokovala medzinárodné lety na letisko v Saná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen