Sýrska armáda vstúpila do mesta, kde sa zrodilo povstanie proti Asadovi

Sýrske vládne vojská v stredu vstúpili do mesta Dará al-Balad, kde sa zrodilo povstanie proti vláde prezidenta Bašára Asada a o ktorého kontrolu armáda prišla pred desiatimi rokmi.

09.09.2021 00:03
Sýria / Asad / Foto: ,
Stúpenci sýrskeho prezidenta Bašára Asada
debata (8)

S odkazom na obyvateľov mesta, armádu a bývalých povstalcov o tom informuje agentúra Reuters. Armádne jednotky v meste zriadili najmenej deväť kontrolných stanovíšť, čo bolo možné vďaka Ruskom sprostredkovanej dohode medzi armádou a povstalcami, ktorá bola po dlhých rokovaniach uzavretá tento týždeň. Predošlé rozhovory poznamenali nezhody ohľadom rozsahu armádnej kontroly v oblasti a odzbrojenia rebelov.

Sýrska vláda uviedla, že obnovenie kontroly nad mestom zaistí poriadok a bezpečnosť. Oblasť bola v roku 2011 dejiskom prvých pokojných protestov proti Asadovej vláde, proti ktorým bezpečnostné zložky tvrdo zasiahli. Nepokoje potom prerástli do občianskej vojny.

Proiránské armádne jednotky oblasť opakovane neúspešne skoro dva mesiace bombardovali v snahe ju dobyť. Zároveň obliehali štvrte s asi 50-tisícovou populáciou, čo blokovalo dodávky potravín a liekov. Otvorili však koridor, ktorý umožnil mnohým civilistom utiecť.

Asadova armáda v roku 2018 s leteckou pomocou Ruska a Iránom podporovaných milícií obnovila kontrolu nad juhom Sýrie. Západom podporovaní rebeli z Dará vtedy na základe Ruskom sprostredkovanej dohody odovzdali ťažké zbrane, ale bolo im povolené ďalej spravovať Dará al-Balad.

Moskva sa v roku 2018 Izraelu a Spojeným štátom zaručila, že bude brániť rozširovaniu vplyvu Iránom podporovaných milícií v blízkosti hraníc s Jordánskom a Izraelom. Potom, čo sa povstalci v provincii Dará vzdali, sa mnoho obyvateľov rozhodlo zostať, namiesto toho, aby odišli do zostávajúcich povstaleckých enkláv na severe krajiny, kam sa uchýlili desaťtisíce ľudí vysídlených z iných častí Sýrie.

Podľa svedkov pôsobia v Dará ruskí vojenskí policajti a bývalí rebeli a civilisti na základe mierovej dohody odovzdali ľahké zbrane v centrách, ktoré na to boli určené.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad