Rusko a Bielorusko začali vojenské manévre pod kódovým názvom Západ-2021

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok informovalo o začatí spoločného rusko-bieloruského vojenského cvičenia, ktoré sa pod kódovým názvom Západ-2021 do 15. septembra koná na cvičiskách v Rusku a Bielorusku, ako aj v južnej časti Pobaltia.

09.09.2021 20:30 , aktualizované: 22:43
Vladimir Putin Foto: ,
debata (59)

Ako uviedla agentúra Interfax, na cvičení sa zúčastňuje personál vojenských kontingentov z Bieloruska, Kazachstanu a Ruska.

Náčelník generálneho štábu bieloruskej armády a prvý námestník ministra obrany Viktor Gulevič uviedol, že cvičenie má za cieľ demonštrovať vysokú pripravenosť armád Ruska a Bieloruska na spoločné akcie na zaistenie suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti zväzového štátu Ruska a Bieloruska.

Gulevič ubezpečil, že „toto cvičenie neohrozuje ani európske spoločenstvo ako celok, ani konkrétne susedné krajiny“. Dodal, že spoločné strategické cvičenie Západ-2021 „má výlučne obranné zameranie“. „Zlepšujeme výcvik vojakov a zvyšujeme pripravenosť vykonávať bojové misie,“ zhrnul Gulevič.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg už skôr vyzval Rusko, aby sa správalo predvídateľne a transparentne a zverejnilo počet vojenského personálu, ktorý sa zúčastní na cvičení Západ-2021. Pobaltské krajiny, ako aj Poľsko a Ukrajina sú totiž týmito manévrami znepokojené.

Alexandr Lukašenko Čítajte viac Lukašenko bez váhania pozve do Bieloruska ruské vojská, Moskva o ničom nevie

Podľa Interfaxu sa do cvičenia zapojí celkovo asi 200-tisíc ľudí. Z Ruska naň bolo vyslaných asi 2 500 vojakov a dorazili aj kontingenty z iných krajín: ide o asi 500 vojakov z Arménska, Indie, Kazachstanu, Kirgizska, Mongolska, Pakistanu a Srí Lanky.

Ruské ministerstvo obrany spresnilo, že hlavná praktická časť cvičenia sa uskutoční na viacerých polygónoch v Rusku – Kaliningradskej, Pskovskej, Nižnonovgorodskej a Leningradskej oblasti, ako aj v južnej časti Baltského mora a na cvičiskách v Brestskej oblasti v Bielorusku.

Putin a Lukašenko rokovali o prehĺbení integrácie

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v moskovskom Kremli prijal Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Na spoločnom stretnutí mali okrem iného diskutovať o plánoch integrácie v rámci spoločného zväzového štátu.

Ako informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, bieloruské veľvyslanectvo v Moskve v predvečer zasadnutia zdôraznilo, že počas stretnutia sa neočakáva podpisovanie oficiálnych dokumentov o prehĺbení integrácie.

Agentúra BelTA však s odvolaním sa na bieloruského veľvyslanca v Moskve Uladzimira Siamašku informovala, že sa plánuje podpísanie „balíka“ dokumentov o integrácii Ruska Bieloruska. Podľa agentúry BelTa má byť v Moskve posúdených 28 programových dokumentov, ktoré na rokovanie predložili vlády oboch krajín.

Putin a Lukašenko by mali hovoriť aj o ďalších aktuálnych témach i o medzinárodnej situácii vrátane najnovšieho vývoja v Afganistane.

Alexandr Lukašenko / Vladimir Putin / Čítajte viac Unesie Lukašenko Bielorusko do Ruska?

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že posledné osobné stretnutie Putina s Lukašenkom sa konalo 13. júla v Petrohrade. Obaja politici však pravidelne absolvujú spoločné telefonické rozhovory – ten posledný sa konal koncom augusta.

Spravodajský portál Meduza.io pripomenul, že bieloruské a ruské vedenie rokujú o politickej integrácii svojich štátov od roku 1999. V rokoch 2019–20 sa tieto rokovania týkali 31 tematických okruhov zahŕňajúcich integráciu v rôznych sférach ekonomiky a verejnej správy.

Príslušné dokumenty neboli nikdy zverejnené, upozornila Meduza.io, ktorá súčasne pripomenula, že obyvatelia Bieloruska v minulosti protestovali proti integrácii svojej krajiny s Ruskom.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Vladimir Putin #integrácia #Alexandr Lukašenko