Kremeľ očakáva zasahovanie do blížiacich sa volieb v Rusku

Kremeľ nemá pochybnosti o tom, že nadchádzajúce voľby v Rusku budú terčom pokusov o zasahovanie do ich priebehu. Uviedol to vo štvrtok jeho hovorca Dmitrij Peskov, ktorý súčasne informoval, že Rusko má pripravený systém na neutralizáciu takýchto pokusov.

09.09.2021 23:21
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (19)

Podľa agentúry Interfax Peskov zdôraznil, že „riziká (v podobe zasahovania do volieb v Rusku) skutočne existujú – to si treba jasne priznať“.

Toto vyhlásenie sa objavilo v deň, keď nemecká spolková prokuratúra oznámila, že vyšetruje hekerské útoky voči viacerým nemeckým poslancom, za ktorými podľa Berlína stálo Rusko.

Téma zasahovania do volieb bola v júni jednou z tém rokovaní, na ktorých sa v Ženeve zišli prezidenti Ruska a ISA, Vladimir Putin a Joe Biden.

Biden vtedy novinárom povedal, že dal Putinovi jasne najavo, že „nebudeme tolerovať pokusy o narušenie našej demokratickej suverenity či podkopanie našich demokratických volieb a budeme na to reagovať“.

Šéf Bieleho domu poznamenal, že Putin vie, že ak by zo strany Ruska došlo k opätovnému zasahovaniu do volieb v USA alebo k ďalším kybernetickým útokom, „bude to mať následky“.

Peskov vo štvrtok vo svojom vyhlásení poukázal aj na to, že na blížiace sa voľby v Rusku budú akreditované aj tie médiá, ktoré majú v Rusku štatút tzv. zahraničných agentov. V stredu to oznámila predsedníčka Ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová, ktorá ubezpečila, že takéto médiá „budú mať rovnaké práva na pokrytie“ volieb. Vyslovila však očakávanie, že nebudú zasahovať a ovplyvňovať priebeh hlasovania.

Z jej slov vyplýva, že médiá s financovaním zo zahraničia budú mať prístup i do volebných miestností. „Nech pracujú. Dúfajme, že budú informovať poctivo,“ dodala Pamfilovová.

Hlasovanie vo voľbách do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, a v regionálnych voľbách na rôznych úrovniach sa v Rusku uskutoční od 17. do 19. septembra.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rusko