Dvadsať rokov po útoku na dvojičky. Hasič: Uvedomili sme si, že živých nenájdeme

Pred 20 rokmi naučila teroristická sieť Al-Kajdá svet báť sa. Útoky z 11. septembra 2001 zhmotnili nočnú moru, ktorú si ľudia ani nedokázali predstaviť.

10.09.2021 06:30
11. september, pád Dvojičiek, hasiči Foto:
Počas zásahu 11. septembra 2001 zomrelo v New Yorku 343 hasičov.
debata (75)

Teroristi, ktorých do USA vyslal Usáma bin Ládin, uniesli štyri lietadlá. Prvým vrazili do severnej veže Svetového obchodného centra v New Yorku, druhým do južnej veže, tretie zasiahlo Pentagon a štvrté, ktoré asi smerovalo na Biely dom alebo na Kongres, sa zrútilo v Pensylvánii. Pred 20 rokmi v Amerike zahynulo takmer tritisíc ľudí a Al-Kajdá sa stala symbolom zla.

"Nechápal som, čo sa deje. Bol to šok. O niečo neskôr povedali, že na nás útočia,“ spomína pre Pravdu na 11. september 2001 hasič James Manahan, ktorý vtedy pracoval v New Yorku.

Bol to deň, ktorý zmenil svet a ovplyvnil milióny ľudí. "Západ určite podcenil hrozbu, ktorú predstavovala Al-Kajdá. Následne na ňu reagoval úplne prehnane a k terorizmu pristúpil ako k existenčnému riziku. Bolo to preto, že nás Al-Kajdá zasiahla tak tvrdo. Ale do značnej miery naša reakcia skôr Usamovi bin Ládinovi pomohla. On nám diktoval, ako sa správať,“ povedal pre Pravdu americký expert na terorizmus Colin Clarke, ktorý pracuje pre organizáciu Soufan Group.

Bin Ládin je už desať rokov mŕtvy, ale Al-Kajdá stále funguje, do džihádistického sveta vstúpil Islamský štát a Taliban znova ovláda Afganistan. Strach, ktorý do ľudí pred 20 rokmi zasiali teroristi, viedol aj ku katastrofálnym rozhodnutiam, akým bola iracká vojna. Clarke pripomína, že v USA vládne veľká únava, čo sa týka terorizmu a boja s ním. " Ale keď sa my nechceme zaoberať džihádistami, neznamená to, že aj oni skončili s nami,“ vysvetlil expert.

James Manahan
James Manahan James Manahan

Hasič: Uvedomili sme si, že živých nenájdeme

Bolo 11. septembra 2001 tesne pred deviatou ráno miestneho času a hasiči v New Yorku si práve mali meniť služby. James Manahan bol ako šéf požiarnej brigády na stanici v Queense, keď sa spustil poplach.

"Bol na piatom stupni. Prepli sme sa na frekvenciu na Manhattane a zapli sme si televíziu. Prvé správy hovorili, že do severnej veže Svetového obchodného centra (WTC) narazilo malé lietadlo. Ale keď som videl zábery, vravel som si, že toto veru malé lietadlo nebolo,“ povedal pre slovenských novinárov Manahan.

Stovky mŕtvych kolegov

Skúsený hasič, ktorý kariéru začal v New Yorku v roku 1978, mal, samozrejme, pravdu. Manahan v tej chvíli ešte nevedel, že nešlo o nehodu, ale o teroristický útok členov Al-Kajdá. O niekoľko minút však už bolo jasné, že sa deje niečo hrozné. Ďalšie lietadlo vrazilo do južnej veže a po pol desiatej tretí stroj zasiahol Pentagon.

"Nechápal som, čo sa deje. Bol to šok. O niečo neskôr povedali, že na nás útočia,“ spomína Manahan, ktorý útok nazýva Pearl Harborom svojej generácie.

Všetci požiarnici sa museli hlásiť v práci, bolo ich asi 10-tisíc, z toho približne pätina bola v službe. Manahana prevelili na Manhattan, aby sa podieľal na koordinácii zásahu a ako vysvetlil, požiarnici sa sprvoti riadili štandardnými postupmi pri hasení výškových budov. Vytvorili si centrum v severnej a potom v južnej veži.

Nič však poriadne nefungovalo. Požiarny systém budov po náraze lietadiel zlyhal, výťahy boli odstavené a komunikácia bola náročná, lebo signál neprenikal do mrakodrapov. Na vyšších poschodiach bol slabý tlak vody a ukázalo sa, že schodiská boli príliš úzke na to, keď bolo ľudí potrebné dostať dolu, ale zároveň požiarnici museli ísť hore hasiť.

A potom padla južná veža. Manahan priznáva, že to bol šok. "Pozeral som to v televízii a mojou prvou myšlienkou bolo, že sme práve stratili stovky požiarnikov. Prvá budova, ktorá spadla, bola druhá zasiahnutá. Južnú vežu trafilo lietadlo nižšie. Keď sa oceľ začala roztápať, záťaž zhora bola väčšia a nasledoval kolaps. No keď sme to videli, všetci sme vedeli, že keď padla jedna veža, nasledovať bude aj druhá.“

Mimochodom, len pred niekoľkými dňami presne identifikovali ďalšie dve obete útokov. V New Yorku 11. septembra zahynulo 2 753 ľudí. No pozostatky až 1 106 z nich nie sú stále oficiálne identifikované.

Napriek pádu budov a strate kolegov Manahan pripomína, že požiarnici nemohli prestať pracovať a snažili sa zachrániť ľudí spod trosiek. "Bolo to veľmi náročné. Záchranné služby a nemocnice boli pripravené prijímať zranených. Ale takých ľudí nebolo veľa. Boli tam najmä mŕtvi. Ale mnoho dní sme hľadali ďalej. Pod Svetovým obchodným centrom boli veľké podzemné priestory. Dúfali sme, že sa možno ľuďom podarilo uniknúť do nich, ale postupne sme si uvedomovali, že nikoho živého už nenájdeme.“

Jedna požiarna skupina však mala šťastie, jej príslušníkom sa podľa Manahana tesne podarilo uniknúť smrti. "Išli dolu schodmi, boli už na nižších poschodiach, keď padla severná veža. Mali so sebou aj jednu civilistku a dvoch policajtov. Hovoril som s kapitánom tej jednotky. Vravel, že vedeli, že sa stalo niečo zlé, ale neuvedomovali si, že sa zrútila celá budova. Nemali ani informáciu, že spadla južná veža, dostali len rozkaz na evakuáciu. Nič nevideli a kapitán cez vysielačku volal pomoc, aby ich odtiaľ dostali. Pýtali sa ho: Jay, kde ste? Odpovedal, že sú na schodisku A, bolo tam mnoho schodíšť. Myslel si, že by ich mali vidieť. Podarilo sa nám k nim dostať ešte v ten istý deň. Boli asi poslední, ktorých sme zachránili.“

Manahan mal, bohužiaľ, pravdu, keď si myslel, že prišiel o stovky kolegov. "Stratil som veľa priateľov,“ vraví. "Predtým som slúžil ako kapitán na Manhattane. Všetkých šesť hasičov z mojej jednotky zahynulo. Zomrelo aj mnoho ďalších, niektorých z nich som ako kapitán vycvičil. Z 343 požiarnikov, ktorí prišli o život, som asi polovicu poznal po mene a asi so 40 či 50 som bol na pive.“

V tragický deň zahynulo v New York aj 60 policajtov a osem zdravotníckych záchranárov. Až 75 percent hasičov, ktorí sa pred 20 rokmi podieľali na zásahu, má nejaké dlhodobé zdravotné problémy. Manahan sám bojoval s rakovinou.

Bezpečnejší svet?

Mohli niektorí z jeho kolegov prežiť, keby zásah vyzeral inak? "Samozrejme, vyšetrovali sme to a hodnotili. Záver znel, že veľmi málo vecí sa dalo spraviť ináč. Útoky prišli v najnevhodnejšom čase. O deviatej ráno si totiž menia požiarnici služby. No ľudia, ktorí práve končili, naskakovali na požiarne autá. Neverím, že sa našiel niekto, kto vtedy povedal, že to už nie je jeho služba. Bol by som urobil to isté.“

Keďže si však požiarnici často menia služby, vo viacerých prípadoch sa stalo, že k WTC išli hasiči, ktorí tam pôvodne nemali byť. Manahan pripomenul, že mnohých kolegov to psychicky zasiahlo. "Mali pocit viny, že prežili, lebo si vymenili službu. Do požiarnych staníc, ktoré prišli o veľa ľudí, sme nasadili psychologických poradcov. Aj po 20 rokoch máme oddelenie, kam hasiči môžu zájsť, ak majú nejaké problémy. Niektorí nechcú hovoriť v skupinách, preto k nim pristupujeme jednotlivo.“

Manahan začal kariéru požiarnika v roku 1978. Pôvodne chcel byť policajtom, ale pochádza z hasičskej rodiny. Jeho otec mu povedal, že mu zaplatí 35 dolárov za požiarnické skúšky, aby sa na ne prihlásil. Boli to dobre investované peniaze. Manahan skončil svoju kariéru v roku 2014 ako zástupca šéfa požiarnických operácií v celom New Yorku. Ako sa s dekádami hasičských skúseností pozerá na konšpiračné teórie, že predsa veže WTC nemohli len tak spadnúť? V roku 1945 narazil do slávneho mrakodrapu Empire State Building americký bombardér. Zahynulo vtedy 14 ľudí, ale budova to bez problémov zvládla a o dva dni ju opäť otvorili. Manahan však vysvetlil, že tento prípad sa s 11. septembrom vôbec nedá porovnávať.

"S inžiniermi sme vyhodnocovali, čo sa stalo. Vravel som vtedy, že boli dva hlavné dôvody, pre ktoré budovali padli. Prvý je 20-tisíc galónov leteckého benzínu, ktorý bol v tých lietadlách. Roztopí to oceľ. Tá sa topí pri približne 1 500 stupňoch Celzia,“ ozrejmil Manahan.

Okrem toho WTC nepostavili ako tradičné výškové budovy, ktoré podopierajú silné oceľové nosníky. "Silou budov Svetového obchodného centra boli jej vonkajšie steny, ktoré boli mimoriadne hrubé. Vnútro budovy však podporovali ľahšie kovové konštrukcie. Tie sa začali rúcať, keď sa rozšíril oheň, lebo nefungoval hasiaci systém. Keď v roku bombardér narazil do Empire State Building, zomrelo niekoľko ľudí a onedlho mrakodrap otvorili. Budova je postavená z ocele a betónu. Je ako tank. Keby do nej vrazilo lietadlo, príliš by som sa neznepokojoval. Nové výškové budovy však stavajú iným spôsobom, lebo by to stálo príliš veľa peňazí,“ vysvetlil Manahan.

Požiarnik vo výslužbe sa stretol aj so slovenskými hasičmi. Manahan si výročie 11. septembra pripomenie v Prahe. Verí, že svet je bezpečnejší ako pred 20 rokmi. Ale pripomína aj to, čo sa hovorí o boji s teroristami. "My musíme by úspešní vždy, im stačí, keď uspejú raz,“ zdôraznil Manahan.

Otázky a odpovede

V akom časovom rozpätí sa stali teroristické útoky v USA 11. septembra 2001?

Atentátnici vo všetkých prípadoch použili civilné lietadlá typu Boeing, ktoré uniesli vo vzduchu. Prvý stroj narazil do mrakodrapu v New Yorku v čase 8.46. Toto lietadlo na trase z Bostonu do Los Angeles trafilo do severnej veže Svetového obchodného strediska (WTC) (na snímke). Druhý Boeing na rovnakej ceste z týchto dvoch miest narazil do južnej veže WTC o 9.03. Tretie lietadlo, smerujúce z Washingtonu do Los Angeles, vletelo do washingtonskej budovy Pentagonu o 9.43. Štvrtý stroj letel z Newarku do San Francisca. Zrútil sa v Pensylvánii po bitke medzi únoscami s cestujúcimi a s členmi posádky. Nevinných obetí 11. septembra 2001 bolo dovedna 2 977 (zomrelo aj 19 teroristov).

Prezidentovi Georgeovi Bushovi oznamujú, že v...
George Bush, dvojičky Prezidentovi Georgeovi Bushovi oznamujú, že v USA zaútočili teroristi.

Ako Spojené štáty reagovali na atentáty?

Americká vláda vyhlásila terorizmu vojnu. (Na snímke je vtedajší prezident USA George Bush ml., keď ho šéf kancelárie Bieleho domu Andrew Card 11. septembra 2001 počas stretnutia s deťmi v škole na Floride informoval o prvom útoku v New Yorku.) Bush ml. posilnil bezpečnostné opatrenia v krajine a rozšíril právomoci tajných služieb. Necelý mesiac po atentátoch Spojené štáty začali vojensky zasahovať v Afganistane, kde radikálne hnutie Taliban poskytovalo útočisko Usamovi bin Ládinovi, vodcovi teroristickej siete Al-Kajdá, ktorá zosnovala útoky v USA. Americká rozviedka v auguste 2010 zistila, že hlavný strojca masakry sa zrejme skrýva neďaleko, v susednom Pakistane. Išlo o dom postavený v roku 2006, ktorý bol podozrivý tým, že nemal zavedený telefón ani internet, a jeho obyvatelia nevynášali odpadky, ale ich v areáli opevnenej budovy spaľovali. Ich kontakt s okolím zabezpečoval iba jeden kuriér. Z ďalších informácií vyplynulo, že v dome naozaj býva najhľadanejší terorista na svete. Členovia amerického špeciálneho komanda, ktorí tam v máji 2011 pristáli vo vrtuľníkoch, počas prestrelky zabili bin Ládina guľkou do hlavy; mŕtvolu potom zhodili do mora.

Aké boli ekonomické škody a straty spôsobené atentátmi islamistov z radov Al-Kajdá?

Obidva mrakodrapy WTC sa zrútili. Odpratávacie čaty odtiaľ odviezli 1,8 milióna ton trosiek. Vyčistenie miesta, kde stálo WTC, trvalo do mája 2022 a stálo 750 miliónov dolárov. Navyše bolo vážne poškodených či dokonca zničených ďalších 50 budov v južnej časti Manhattanu (2,25 milióna štvorcových metrov kancelárskych plôch). Náklady na odškodnenie dosiahli viac ako 38 miliárd dolárov. Poisťovacie spoločnosti zaplatili polovicu, vláda poskytla viac ako dve pätiny financií a sumou 2,7 miliardy dolárov prispeli dobročinné organizácie. Ku škodám treba pripočítať ešte straty – na celom svete výrazne klesol záujem ľudí o leteckú dopravu a výrobcovia civilných lietadiel zaznamenali nevídaný pokles dopytu aerolínií o tieto stroje.

Koho obžalovali a koho odsúdili za masakru z 11. septembra 2001?

Americký súd poslal za mreže na doživotie Francúza marockého pôvodu Zacariasa Moussaouiho. Obžalobe sa podarilo dokázať, že pripravoval útoky, pričom chcel uniesť piate lietadlo, s ktorým by narazil do Bieleho domu. Maročana Muníra Mutasádika súdili v Nemecku, kde dostal trest 15 rokov za podporu atentátov. Na vojenskej základni na Guantáname sa ešte stále nachádza päť islamských radikálov, ktorým USA dávajú za vinu podiel na teroristických útokoch pred dvadsiatimi rokmi. Ak ich usvedčia, každému hrozí trest smrti. Sú medzi nimi dvaja muži z Jemenu, jeden zo Saudskej Arábie a dvaja Pakistanci. V prípade týchto dvoch ide o Chálida Šajcha Muhammada a jeho synovca Alího Abdala Azíza. Muhammad (na snímke v marci 2003, keď ho chytili v Pakistane), je podľa americkej vyšetrovacej správy považovaný za hlavného strojcu útokov, ktorý konal na popud bin Ládina. Mali ho začať súdiť v januári tohto roku, ale proces odročili pre pandémiu koronavírusu. Súdne pojednávanie sa napokon otvorilo pred niekoľkými dňami (v utorok 7. septembra).

Čo sa nachádza na mieste, kde v New Yorku stáli dva mrakodrapy WTC?

Postavili tam výškovú budovu nazvanú One World Trade Center. Stavba sa začala výkopovými prácami v apríli 2006. Mrakodrap má výšku 541,3 metra. Stal sa najvyššou budovou nielen v New Yorku, ale aj na celej západnej pologuli. Sú v nej hlavne kancelárie. Vo výške 382 metrov je umiestnená vyhliadková plošina pre turistov. Náklady na výstavbu mrakodrapu sa vyšplhali až na 3,9 miliardy dolárov, čím sa v roku 2012 stal vôbec najdrahšou stavbou na celom svete.

(čap, čtk)

75 debata chyba
Viac na túto tému: #al-Káida #pád Dvojičiek #11. september 2001