Dvoch novinárov, ktorých zatkol Taliban, vo väzbe zbili

Dvaja afganskí novinári boli v stredu na policajnej stanici zbití po tom, čo ich na proteste za práva žien v Kábule zadržali členovia militantného hnutia Taliban. Oznámil to vo štvrtok šéfredaktor investigatívnych novín Etilaat Roz, píše agentúra Reuters.

10.09.2021 08:20
taliban Foto:
Príslušníci Talibanu hliadkujú v Kábule.
debata (24)

Zakladateľ a šéfredaktor spomenutých novín Zakí Darjabí na sociálnych sieťach zdieľal fotografie dvoch reportérov, na ktorých je vidieť obrovské červené podliatiny na chrbte a nohách jedného z nich, pričom druhý utrpel podobné zranenia na ramene a rukách. Na obrázkoch, ktorých pravosť overila agentúra Reuters, mali obaja muži na tvári modriny a rezné poranenia.

„Piatich kolegov držali v zadržiavacom stredisku vyše štyroch hodín… a dvaja z nich boli zbití a brutálne mučení,“ povedal Darjabí. Dodal, že následne ich prijali do nemocnice, kde im lekári odporučili dvojtýždňový odpočinok.

Ašraf Ghaní Čítajte viac Ghaní sa ospravedlnil afganskému ľudu: Môj odchod zachránil Kábul

Jeden z úradujúcich ministrov Talibanu, ktorý odmietol byť identifikovaný, uviedol, že nová vláda tento incident vyšetrí.

Taliban, ktorý 15. augusta ovládol hlavné mesto Afganistanu Kábul, prisľúbil, že médiám umožní naďalej pracovať a bude rešpektovať ľudské práva. Počas predošlej vlády Talibanu v rokoch 1996–2001 v krajine nepôsobili nijaké nezávislé médiá a internet bol len vo svojich počiatkoch. Posledných 20 rokov médiá v krajine prosperovali i vďaka západným donorom. Odkedy sa Taliban dostal opäť k moci, sa však mnohí novinári sťažujú na útoky voči nim a niektorí z nich uviedli, že nemohli pokračovať vo svojej práci.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban