Putin prijal Lukašenka. Prezidenti ohlásili pokroky v integrácii krajín

Prezidenti Ruska a Bieloruska vo štvrtok oznámili, že urobili výrazný pokrok v integrácií ekonomík ich krajín, vrátane vytvorenia spoločných energetických a finančných trhov.

10.09.2021 13:36
putin lukašensko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Moskva, 10.9.2021.
debata (6)

Krok by mal podporiť Bielorusko, ktoré čelí sankciám Západu za násilnú reakciu na protesty proti výsledkom prezidentských volieb a presmerovanie lietadla s opozičným novinárom a jeho následné zadržanie. Rusku zase prinesie posilnenie postavenia v krajine, ktorá je nárazníkom s členskými štátmi NATO.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho bieloruský kolega Alexander Lukašenko sa vo štvrtok stretli na takmer štyri hodiny a oznámili, že 28 programov zameraných na posilnenie integrácie bolo schválených. Tieto programy spadajú pod únijnú dohodu z roku 1999, ktorá vyzýva na úzke politické, ekonomické a vojenské väzby, no nepredstavuje úplné zlúčenie krajín.

Rusko podporuje bieloruskú ekonomiku lacnými dodávkami energií a úvermi, no väzby medzi krajinami boli často napäté, najmä pre Lukašenkovu kritiku Moskvy, že sa ho snaží prinútiť, aby sa vzdal cenených ekonomických aktív a v konečnom dôsledku aj nezávislosti krajiny.

Spomenuté programy okrem iného zahŕňajú vytvorenie jednotného trhu s plynom do konca roka 2023.

Rušenie covidových opatrení pre letecké spojenia

Rusko taktiež od 21. septembra zruší platnosť všetkých pandemických opatrení pre letecké spojenia s Bieloruskom, informovala v piatok agentúra TASS s odvolaním sa na ruský operačný štáb. Putin na základe výsledkov rozhovorov s Lukašenkom oznámil, že Moskva sa rozhodla tieto opatrenia zrušiť.

Putin pripomenul, že pred zavedením covidových opatrení bolo medzi krajinami viac ako 200 letov týždenne. V súčasnosti ich je 36. Letecké spojenia s Bieloruskom boli prerušené z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Rusko v júni počet leteckých spojení z Moskvy do Minska zvýšilo na desať týždenne, pripomína TASS. Od 1. augusta počet letov medzi Moskvou a Minskom zvýšilo na 20 a pridalo tiež lety do Bieloruska zo Soči na pobreží Čierneho mora a z Krasnodaru.

Vladimir Putin Čítajte viac Rusko a Bielorusko začali vojenské manévre pod kódovým názvom Západ-2021

Rokovania prezidentov sa uskutočnili zároveň so začiatkom spoločných rusko-bieloruských vojenských cvičení, na ktorých sa zúčastňuje približne 200-tisíc vojakov, vrátane 2 500 Rusov vyslaných do Bieloruska. Podľa oficiálnych predstaviteľov sa cvičenia nezameriavajú na konkrétne krajiny ako nepriateľov. Náčelník bieloruského generálneho štábu Viktor Gulevič sa však vyjadril, že cvičenia „sa stanú istým signálom pre kolektívny Západ o nezmyselnosti komunikácie z pozície moci s ľuďmi z Bieloruska, Ruska, Kazachstanu a ďalších krajín Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti“.

Po tom, ako v auguste 2020 v Bielorusku vypukli demonštrácie proti Lukašenkovi, oznámilo Rusko, že je v prípade žiadosti Minska ochotné poslať do krajiny svoje vojsko. Protesty pokračovali niekoľko mesiacov, no v zime po tvrdých zásahoch úradov postupne ustávali. Úrady medzičasom zadržali a uväznili viacerých zástupcov opozície a zatvorili nezávislé médiá. Po stretnutí prezidentov sa teraz Putin vyjadril, že situácia v Bielorusku sa „výrazne stabilizovala“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko