Taliban zabil brata bývalého afganského viceprezidenta Sáliha

Členovia militantného hnutia Taliban zabili brata bývalého afganského viceprezidenta Amrulláha Sáliha, ktorý je jedným z vodcov protitalibanského odporu v údolí Pandžšír. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

10.09.2021 18:47
Afghanistan Foto: ,
Neznámi páchatelia zaútočili v septembri minulého roka na konvoj prvého afganského viceprezidenta Amruláha Salíha. Politik utrpel len ľahké zranenia.
debata (13)

„Popravili môjho strýka,“ povedal pre Reuters synovec zabitého Ebadulláh Sálih. „Zabili ho včera a nedovolili nám ho pochovať. Nútili nás opakovať, že jeho telo by malo zhniť,“ dodal.

Talibanská informačná služba Alemarah vo vyhlásení zverejnenom v urdčine oznámila, že Rohulláh Sálih bol údajne zabitý počas bojov v Pandžšíre.

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid v pondelňajšom vyhlásení napísal, že Taliban „úplne ovládol“ poslednú odbojnú afganskú provinciu Pandžšír.

Front národného odboja pozostávajúci z niekoľkých tisícov príslušníkov miestnych milícií a zvyškov afganskej armády i špeciálnych jednotiek však prisľúbil, že bude proti Talibanu bojovať aj po dobytí provinčného hlavného mesta Bázárak.

Hnutie protitalibanského odporu v Pandžšíre sformoval Ahmad Masúd, syn zavraždeného veliteľa niekdajšej Spojenými štátmi podporovanej protitalibanskej Severnej aliancie Ahmada Šáha Masúda. Ahmad Masúd sa do rodného Pandžšíru stiahol spolu s bývalým afganským viceprezidentom Amrulláhom Sálihom po ofenzíve Talibanu v polovici augusta, keď talibovia dobyli Afganistan.

taliban Čítajte aj Dvoch novinárov, ktorých zatkol Taliban, vo väzbe zbili
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban