USA pozastavili pre zdravotné obavy lety osôb evakuovaných z Afganistanu

Spojené štáty pozastavili pre bližšie neurčené "obavy o zdravotnú bezpečnosť" všetky lety smerujúce do USA z dvoch amerických základní nachádzajúcich sa v Nemecku a Katare, kam boli dočasne dopravené osoby evakuované z Afganistanu.

10.09.2021 21:52
Afganistan / Taliban / Kábul / Foto:
Americká vojačka kráča s afganskou rodinou do lietadla amerických vzdušných síl Boeing C-17 Globemaster III počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule
debata (10)

Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na príslušný vládny dokument Washingtonu. Tento krok bude mať podľa amerických predstaviteľov „vážny dosah“ na evakuačné operácie a „nepriaznivo“ ovplyvní aj takmer 10-tisíc ľudí prepravených na vojenskú základňu Ramstein v Nemecku, z ktorých mnohí sú čoraz vysilenejší.

Problematické je to okrem iného preto, že niektorí z nich sa na základni Ramstein nachádzajú už viac ako desať dní, čo je časový limit, ktorý stanovil Berlín.

Americký Úrad colnej a hraničnej ochrany prijal rozhodnutie o pozastavení letov na základe odporúčania amerického Centra na kontrolu a prevenciu chorôb.

Spojené štáty vykonávali na dvoch spomenutých základniach v zahraničí skríning a ďalšie úkony súvisiace s osobami evakuovanými z Afganistanu.

V piatok opustilo podľa informácií Bieleho domu Afganistan ďalších 32 amerických občanov alebo osôb s trvalým pobytom v USA. Na palube lietadla spoločnosti Qatar Airways, ktoré v piatok odštartovalo z Kábulu, bolo 19 občanov USA. Ďalších 13 osôb odišlo z krajiny pozemnou cestou, priblížila hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť Emily Horneová.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #evakuácia osôb