Biden pred výročím útokov vyzdvihol jednotu Američanov

Americký prezident Joe Biden označil národnú jednotu za najväčšiu silu Spojených štátov. Uviedol to vo videonahrávke zverejnenej v predvečer sobotňajšieho 20. výročia teroristických útokov v USA. Informovala o tom agentúra DPA.

11.09.2021 13:17 , aktualizované: 14:15
Joe Biden Foto:
Joe Biden
debata (4)

„V dňoch, ktoré nasledovali po 11. septembri 2001, sme videli hrdinstvo všade, na očakávaných i neočakávaných miestach. Videli sme tiež niečo veľmi zriedkavé: skutočný pocit národnej jednoty,“ povedal Biden v piatok večer v odkaze na sociálnej sieti.

„V zápase o dušu Ameriky je našou najväčšou silou jednota. Jednota neznamená, že musíme veriť v to isté, ale musíme mať zásadný rešpekt a dôveru jeden v druhého a v túto krajinu,“ povedal prezident.

Podľa Bidena sa však po útokoch z 11. septembra objavili aj „temnejšie sily ľudskej podstaty“, a to „strach a hnev“. Krajina si však nemôže dovoliť rozdelenosť. „Jednota je to, čo nás robí tým, čím sme – Amerikou v tom najlepšom,“ vyhlásil.

Biely dom oznámil, že Biden s manželkou si v sobotu pripomenú obete útokoch spred dvoch desaťročí na miestach, kde k ním došlo. Navštívia New York, sídlo ministerstva obrany Pentagón a tiež lokalitu pri obci Shanksville v štáte Pensylvánia, kde sa zrútilo štvrté unesené lietadlo, ktorého pasažieri sa pokúsili premôcť teroristov.

Ground Zero Čítajte viac Heger k 9/11: Spoločným cieľom by mal byť slobodný svet

Pridala sa aj kráľovná

Kráľovná Alžbeta II., premiér Boris Johnson a ďalší britskí lídri v sobotu pri príležitosti 20. výročia teroristických útokov v USA vyzdvihli medzinárodné odhodlanie, ktoré vzišlo z tragédie z 11. septembra 2001. Informovali o tom agentúry PA Media a DPA.

Johnson vo videoodkaze zdôraznil, že hrozba terorizmu pretrváva, ľudia však odmietajú žiť svoje životy v „trvalom strachu“. „Skutočnosť, že sa dnes schádzame – v smútku, no tiež vo viere a odhodlaní –, preukazuje neúspech terorizmu a silu väzieb medzi nami,“ uviedol britský premiér.

Kráľovná v správe pre prezidenta USA Joea Bidena napísala, že ona, ako aj celá jej rodina i krajina naďalej smerujú svoje myšlienky a modlitby k obetiam, tým, čo prežili, pozostalým i záchranárom.

„Moja návšteva lokality Svetového obchodného centra v roku 2010 je pevne uchytená v mojej pamäti. Pripomína mi, že keď si uctievame ľudí z mnohých krajín, vierovyznaní a prostredí, ktorí prišli o život, vzdávame hold aj húževnatosti a odhodlaniu komunít, ktoré sa spojili pri obnove,“ uviedla Alžbeta II.

Líder opozičných labouristov Keir Starmer uviedol, že dôsledky útokov spred dvoch desaťročí dodnes stále pociťujeme. „Keď si však pripomíname toto výročie, som presvedčený, že naše odhodlanie nikdy nebolo silnejšie. Budeme pokračovať v boji proti terorizmu a násiliu presadzovaním našich hodnôt spravodlivosti a mieru,“ dodal.

Blair vyzýva k pripravenosti

Bývalý britský premiér Tony Blair, ktorý pôsobil vo funkcii v čase útokov v USA, uviedol, že medzinárodné spoločenstvo musí byť pripravené podniknúť kroky voči hnutiu Taliban, ak znova umožní, aby sa Afganistan stal základňou pre terorizmus.

Podľa Blaira Spojené štáty a ich spojenci nemali inú možnosť ako vojensky zasiahnuť po tom, ako Taliban odmietol vydať vedenie teroristickej siete al-Káida zodpovedné za útoky.

Bývalý šéf britských ozbrojených síl lord Richards vyjadril názor, že návrat Talibanu k moci v Afganistane so sebou prináša aj hrozbu „ďalšieho 11. septembra“, keďže teroristi budú môcť využiť nekontrolované lokality. „Vrátili sme sa do temného obdobia, ktoré musíme nejako zvládnuť,“ povedal pre rozhlasovú stanicu LBC.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #20. výročie útokov v USA