Harrisová: Obete letu 93 stelesňujú hrdinstvo, jednotu a silu Američanov

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v sobotu v prejave v obci Shanksville poukázala, tak ako exprezident George W. Bush pred ňou, na názorovú rozdelenosť Ameriky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

11.09.2021 19:29
harrisová Foto:
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová a jej manžel Douglas Emhoff pri príležitosti 20. výročia útokov v USA.
debata (23)

Spomienkový obrad pri Národnom pamätníku v Shanksville v štáte Pensylvánia sa konal pri príležitosti 20. výročia teroristických útokov z 11. septembra 2001 na USA, keď bol šéfom Bieleho domu Bush. Pri spomínanej obci sa do poľa zrútilo štvrté dopravné lietadlo unesené teroristami z extrémistickej organizácie al-Káida, ktorých premohli cestujúci na palube stroja.

Harrisová mimoriadne ocenila, ako sa pasažieri letu 93 „v priebehu minút a za tých najzúfalejších okolností spojili a konali ako jeden človek“, keď sa pokúsili prevziať kontrolu nad lietadlom.

výročie Čítajte viac New York si minútou ticha pripomenul obete útokov z 11. septembra

„Po dnešku dúfam a modlím sa…, aby sme si uctili ich jednotu tým, že posilníme naše vzájomné putá,“ povedala. A vyjadrila obdiv nad ich hrdinstvom a odvahou.

„Na 20. výročie, v tento slávnostný deň spomínania sa musíme pýtať sami seba, áno, musíme sa obzrieť späť – v záujme našich detí, v záujme ich detí. A z toho istého dôvodu sa musíme pozerať do budúcnosti. Pretože som presvedčená, že práve za to bojovalo 40 pasažierov a členov posádky – za ich a našu budúcnosť,“ uviedla Harrisová, ktorú citovala televízia CNN.

Podľa nej je jednota v Amerike možná a nevyhnutná.

Lietadlo Boeing 757, let 93 americkej spoločnosti United Airlines, viezlo 40 ľudí a štyroch únoscov z mesta Newark do San Francisca. Cestujúci zápasili z únoscami a snažili sa im zabrániť, aby s lietadlom narazili do zamýšľaného cieľa, údajne ním mal byť Kapitol, teda budova Kongresu vo Washingtone.

Ground Zero Čítajte viac Heger k 9/11: Spoločným cieľom by mal byť slobodný svet
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Kamala Harrisová #20. výročie útokov v USA