Biden: Nemôžeme napadnúť každú krajinu, kde je Al-Kajdá

Americký prezident Joe Biden, ktorý počas návštevy miesta havárie štvrtého uneseného lietadla pri obci Shanksville v štáte Pensylvánia, neplánovane verejne prehovoril, opäť obhajoval kritizovaný ústup z Afganistanu s tým, že USA nemôžu "podniknúť inváziu" do každej krajiny, kde je prítomná teroristická organizácia Al-Kajdá. Informovala o tom agentúra AFP.

12.09.2021 08:44
Afganistan, Taliban, Kábul, Foto: ,
Výsadkári americkej 82. brigády nastupujú do nákladného lietadla C-17 na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule 30. augusta 2021 počas evakuácie ako poslední príslušníci americkej armády pri odchode z Afganistanu.
debata (35)

Biden nemal v pláne verejné vystúpenia, ale zareagoval na novinársku otázku týkajúcu sa chaotického ústupu z Afganistanu a následného poklesu popularity v prieskumoch verejnej mienky.

„Mohla by sa Al-Kajdá (do Afganistanu) vrátiť? Áno. Ale viete, že sa už stihli vrátiť aj iné miesta?“ spýtal sa novinárov v blízkosti hasičskej stanice v Shanksville. „Aká je stratégia? Podniknúť inváziu na každé miesto, kde je Al-Kajdá a nechať tam vojakov? To hádam nie!“ uviedol Biden, s tým, že vždy bol omyl myslieť si, že Afganistan by sa mohlo podariť zmysluplne zjednotiť.

Biden zdôraznil, že americké sily splnili svoju misiu, keď vypátrali a zastrelili vodcu organizácie Al-Kajdá Usámu bin Ládina, ktorý sa v tom čase skrýval v Pakistane.

Spojené štáty si v sobotu pripomenuli 20. výročie od teroristických útokov z 11. septembra 2001, pri ktorých prišlo o život takmer 3000 ľudí.

Islamskí militanti z teroristickej siete Al-Kajdá uniesli v USA štyri dopravné lietadlá. Zaútočili nimi na dva mrakodrapy Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku a na Pentagón. Štvrté lietadlo, ktoré sa do cieľa nedostalo, pretože únoscov premohli cestujúci, sa zrútilo do poľa pri obci Shanksville.

35 debata chyba