Česko zadržalo Rusa, ktorý sa podieľal na anektovaní Krymu

Na pražskom letisku Václava Havla bol v nedeľu zadržaný ruský občan Alexandr Frančetti, ktorý bol zapojený do protiprávneho anektovania ukrajinského Krymského polostrova Ruskom. Hovorca českej polície Ondřej Moravčík uviedol, že zadržanie sa uskutočnilo na základe medzinárodného zatykača vydaného Ukrajinou. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

12.09.2021 20:58
debata (431)

Podrobnosti o zadržanom nechcela česká polícia zverejniť.

O zatknutí informovali aj ruské tlačové agentúry. Tlačový tajomník ruského veľvyslanectva v Prahe Nikolaj Brjakin pre štátnu agentúru TASS povedal, že „ruskí diplomati sú v kontakte s predstaviteľmi českých úradov a s príbuznými zadržaného“.

Šéf vyšetrovacieho výboru v Moskve Alexandr Bastrykin podľa TASS nariadil „dôkladne preštudovať príčiny a právne dôvody zadržiavania ruského občana na území cudzieho štátu“.

Ukrajina Kyjev Nezávislosť Vyhlásenie Výročie Čítajte viac Ukrajina stále existuje ako nezávislý štát. Nie je to bežná vec

Vo februári a marci 2014 došlo na území Krymského polostrova a mesta Sevastopoľ, po ovládnutí tejto časti Ukrajiny Ruskom, k protiprávnemu anektovaniu. Rusko ho nechalo potvrdiť referendom, ale toto ľudové hlasovanie nespĺňalo medzinárodné štandardy. Výsledky neuznáva Kyjev ani väčšina medzinárodného spoločenstva, teda ani Európska únia a Česká republika, píšu Novinky.cz.

Podľa skorších informácií portálu iROZHLAS.cz bol Frančetti šéfom jednej z polovojenských formácií, ktoré sa v roku 2014 aktívne podieľali na anektovaní Krymu. V okolí Sevastopoľa viedol rozviedkovú skupinu Severný vietor, ktorá mala chrániť mesto pred údajnými útokmi. Frančetti povedal, že do mesta prišiel dva dni pred vypuknutím konfliktu, teda 25. februára 2014. Potvrdil, že jeho skupina spolupracovala s velením ruskej námornej flotily.

Podľa portálu iROZLAS.cz má Frančetti od roku 2000 trvalý pobyt v Prahe, kde sa živí ako fitness tréner a takisto podniká. Striedavo žije v Prahe a na Kryme.

431 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym