Od prevzatia moci Talibanom pristál v Kábule prvý komerčný let. Z Pakistanu

Na medzinárodnom letisku v afganskej metropole Kábul pristál v pondelok prvý zahraničný komerčný let od vtedy, ako hnutie Taliban prevzalo v polovici augusta moc v Afganistane. Išlo o lietadlo pakistanských aerolínií Pakistan International Airlines (PIA), informovala agentúra AFP.

13.09.2021 13:57
kábul, letisko Foto: ,
Príslušníci Talibanu a zamestnanci kábulského letiska pred vstupnou halou.
debata

„V lietadle nebol takmer nikto, len asi desať ľudí… možno viac členov posádky ako pasažierov,“ povedal spravodajca agentúry AFP, ktorý cestoval týmto letom z Islamabadu.

Pakistanské aerolínie majú podľa slov svojho hovorcu záujem o obnovenie pravidelných komerčných letov z Islamabadu do Kábulu. Hovorca ale dodal, že ešte je priskoro hovoriť o tom, ako často by takáto linka mohla do afganskej metropoly lietať.

taliban Čítajte viac Taliban umožní dievčatám a ženám študovať. V špeciálnych triedach

Kábulské letisko bolo značne poškodené počas chaotickej evakuácie viac ako 120.000 ľudí, ktorá sa skončila 30. augusta stiahnutím všetkých amerických vojakov z Afganistanu. Taliban sa odvtedy snaží o opätovné sprevádzkovanie tohto letiska s technickou podporou Kataru a viacerých ďalších krajín, uvádza AFP.

Minulý týždeň odletelo z Kábulu niekoľko charterových letov katarskej spoločnosti Qatar Airways. Z tejto krajiny odviezli prevažne cudzincov a Afgancov, ktorí nestihli odísť počas augustovej evakuácie.

Vnútroštátne lety v Afganistane obnovili 3. septembra miestne aerolínie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Kábul