Francúzsko daruje Afganistanu 100 miliónov eur na humanitárnu pomoc

Francúzsko prispeje na núdzovú humanitárnu pomoc v Afganistane po naliehavej výzve zo strany Organizácie Spojených národov (OSN) sumou 100 miliónov eur. Potvrdil to v pondelok v Ženeve francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

13.09.2021 23:32
Afganistan Foto: ,
Vysídlení Afganci žijúci v kempoch. Kábul.
debata (11)

„Polovica (afganskej) populácie je v súčasnosti v ohrození, vrátane viac než štyroch miliónov žien a zhruba desiatich miliónov detí. Je našou zodpovednosťou byť po ich boku v tomto novom utrpení,“ povedal Le Drian na ministerskej schôdzke o situácii v Afganistane po stiahnutí amerických jednotiek.

Francúzsko prisľúbilo „100 miliónov eur na riešenie tejto naliehavej situácie,“ uviedol šéf francúzskej diplomacie.

Darcovská konferencia v Ženeve sa konala necelý mesiac po tom, čo sa v Afganistane opätovne dostalo k moci islamistické hnutie Taliban, pripomína AFP. Cieľom konferencie bolo vyzbierať vyše 600 miliónov dolárov, ktoré sú podľa humanitárnych organizácií naliehavo potrebné na poskytnutie životne dôležitej pomoci pre milióny Afgancov.

Generálny tajomník OSN António Guterres podľa agentúry DPA oznámil, že sa na konferencii podarilo vyzbierať viac než jednu miliardu dolárov.

Potravinová kríza v Afganistane sa výrazne zhoršila, odkedy moc v krajine v polovici augusta prevzalo hnutie Taliban, konštatuje DPA. Guterres zatiaľ nespresnil, koľko financií pôjde do krízového rozpočtu OSN pre nasledujúce mesiace a koľko bude poskytnutých neskôr alebo v inej forme.

kábul, letisko Čítajte viac Od prevzatia moci Talibanom pristál v Kábule prvý komerčný let. Z Pakistanu
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Francúzsko #humanitárna pomoc