Nemecký súd: Krajná pravica môže mať plagáty s heslom 'Obeste Zelených'

Nemecký súd rozhodol, že malá krajne pravicová strana môže vylepovať volebné plagáty s heslom "Obeste Zelených", ktoré úrady vo meste Zwickau na východe krajiny nariadili odstrániť. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

15.09.2021 08:17
debata (23)

Správny súd v Chemnitzi však v utorok zároveň stanovil, že plagáty vyvesené stranou III. Weg (Tretia cesta) sa musia nachádzať vo vzdialenosti najmenej 100 metrov od plagátov strany Zelených, píše agentúra DPA.

Zelení, zasadzujúci sa za ochranu životného prostredia, sú jednou z troch strán uchádzajúcich sa o úrad spolkového kancelára v parlamentných voľbách, ktoré sa budú v Nemecku konať 26. septembra.

Mestské úrady v Zwickau nariadili minulý týždeň strane III. Weg, aby do troch dní odstránila svoje plagáty. Argumentovali pritom tým, že heslo na plagátoch predstavuje narušenie verejného poriadku a poškodzuje ľudskú dôstojnosť.

Súd vo svojom rozhodnutí napísal, že nie je jasné, či boli v tomto prípade naplnené podmienky pre obmedzenie slobody vyjadrovania. Mesto Zwickau oznámilo, že sa plánuje odvolať na súd vyššieho stupňa v Budyšíne (Bautzen).

Starostka Constance Arndtová v reakcii na utorkové súdne rozhodnutie zdôraznila, že nie je žiaden rozdiel v tom, v akej vzdialenosti sa nachádzajú plagáty strany III. Weg od pútačov Zelených. „Výzva Obeste Zelených je a vždy bude úplne neprijateľná, nedemokratická a nezodpovedná,“ uviedla Arndtová.

Regionálna pobočka Zelených vyhlásila, že „výzva na zabíjanie“ tisícov členov a podporovateľov strany „nemá miesto vo verejnom priestore“.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko