Dráma so šťastným koncom v Pakistane. Českých horolezcov zachránili

Vrtuľník pakistanskej armády ráno previezol do bezpečia českej horolezcov Jakuba Vlcka a Petra Macka, ktorí s kolegom z Pakistanu Vadžídulláhom Nagrím v minulých dňoch nedokázali dokončiť zostup z vrchu Rakapoši.

15.09.2021 09:07
Rakapoši Foto:
Vrchol Rakapoši nachádzajúca sa v pakistanskom pohorí Karakoram je 27. najvyššou horou sveta.
debata (5)

Trojica, ktorá pred piatimi dňami uviazli v nadmorskej výške okolo 6900 metrov, je teraz v poriadku v meste Gilgit. Na twitteri to uviedli miestne úrady, podľa ktorých sú alpinisti v dobrom zdravotnom stave.

„Čakám na základné vyšetrenie po príchode. Sme v pohode,“ povedal ČTK Vlček. Pakistanský denník Dawn skôr napísal, že kým Pakistanec Nagra je v dobrej kondícii, jeden z českých horolezcov má omrzliny a druhý trpí akútnou horskou chorobou. Podľa Vlčka to bol ale naopak Nagra, kto mal problémy a potreboval pri zostupe pomoc.

Doterajšie snahy o záchranu komplikovala príliš veľká výška a hlavne nevhodný terén pre pristátie. V utorok trom alpinistom aspoň vrtuľník dopravil laná, vodu, potraviny a lieky.

Horolezci minulý týždeň v piatok úspešne zdolali 7788 metrov vysoký, veľmi ťažko dostupný vrchol Rakapoši, potom začali zostupovať do tábora. Neskôr ale poslali SMS správu svojim blízkym, že sa dostali do ťažkostí. Cez satelitný telefón boli však aj naďalej v kontakte s rodinami a s úradmi. V minulých dňoch pátrali po horolezcov vrtuľníky a v pondelok sa záchranárom podarilo skupinu lokalizovať.

Podľa ministra turizmu regionálne vlády Rádžu Násira Aliho Chána šli Česi na výstup bez vládneho povolenia, čo označil za neetické.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #horolezci #záchranná akcia