V Česku sa začali Dny NATO, najväčšia bezpečnostná prehliadka v strednej Európe

Na letisku pri českej obci Mošnov v okrese Nový Jičín sa v sobotu začali Dny NATO, najväčšia vojensko-bezpečnostná prehliadka v strednej Európe.

18.09.2021 13:34
debata (40)

Akcia privíta vojenské, záchranárske a bezpečnostné jednotky zo 17 krajín. Špeciálnou partnerskou krajinou je v tomto roku Švédsko.

Z dôvodu opatrení proti šíreniu koronavírusového ochorenia COVID-19 je potrebné zabezpečiť si vopred vstupenku, pričom samotný vstup na túto dvojdňovú akciu je ako tradične zadarmo. Potrebné je uhradiť iba servisný poplatok.

Vstupenky sa vybavujú na meno a všetci návštevníci sa musia preukázať bezinfekčnosťou podľa platných hygienických nariadení. Na mieste nie je možné dať sa otestovať. Vyhľadávanú akciu v minulosti navštevovalo približne 200-tisíc ľudí za oba dni.

Vlani museli byť Dny NATO z dôvodu nepriaznivej epidemickej situácie bez divákov v mieste akcie; ľudia mohli program sledovať v televízii a na internete. Tento rok je počet divákov obmedzený maximálne na 40-tisíc každý deň.

„Na sobotu bolo vyčerpaných 35-tisíc vstupeniek a na nedeľu 20.000, ale myslím si, že nedeľňajšie číslo ešte porastie,“ uviedol Zbyněk Pavlačík, predseda spolku Jagello 2000, ktorý akciu poriada, napísal webový spravodajský portál Novinky.cz.

Dny NATO sa začali spoločným zoskokom českých a poľských parašutistov s vlajkami.

Hlavnými lákadlami tohtoročného podujatia sú bezpilotné lietadlo MQ-9 Reaper a stíhacie lietadlo F-35 Lightning II, ktoré sú vybavené najmodernejšími technológiami. Práve druhý menovaný stroj bol už od rána v obkľúčení záujemcov o letectvo.

„Ide o historickú udalosť nielen pre mošnovské letisko, ktoré sa stalo vôbec prvým v krajinách zoskupenia V4, kde pristálo lietadlo piatej generácie,“ tvrdí Pavlačík.

Zmienené lietadlá na statických ukážkach dopĺňajú napríklad konvertoplán V-22 Osprey, obrie transportné lietadlo C-5M Super Galaxy či vrtuľníky AH-64 Apache, UH-1Y Venom a AH-1Z Viper.

Dynamickým ukážkam vo vzduchu dominujú stíhacie lietadlá F-16 Fighting Falcon z tímov ZEUS (Grécko) a SOLOTÜRK (Turecko), ale tiež bojové lietadlá JAS 39C Gripen z Česka, Maďarska a Švédska.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #NATO #vojenská prehliadka