Navaľnyj nemôže voliť vo voľbách do ruskej Dumy

Ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) v nedeľu potvrdila, že väznený opozičný politik Alexej Navaľnyj ako odsúdená osoba nemôže uplatniť svoje volebné právo.

19.09.2021 16:38 , aktualizované: 18:38
debata (124)

Námestník riaditeľa príslušného odboru FSIN Valerij Bojarinev vysvetlil, že po tom, ako rozsudok súdu nadobudne účinnosť, odsúdení nemôžu hlasovať vo voľbách, uviedla v nedeľu agentúra Interfax.

Podľa zákonov platných v Rusku voliť môžu iba osoby vo vyšetrovacej väzbe alebo v domácom väzení, dodal Bojarinev.

Podľa FSIN v prebiehajúcich voľbách svoje právo zúčastniť sa na voľbách využilo asi 90 percent osôb v centrách predbežného zadržania.

Navaľnyj si od polovice marca vo väzenskom tábore č. 2 pri meste Pokrov vo Vladimirskej oblasti odpykáva nepodmienečný trest vynesený v kauze Yves Rocher.

Navaľného politickí supútnici alebo sympatizanti boli tiež terčom policajných a súdnych perzekúcií alebo boli nútení ujsť z Ruska.

Organizácie a združenia spájané s Navaľným boli zasa postavené mimo zákona a ľudia, ktorí v nich pracovali alebo sa angažovali, sa istý čas nesmú uchádzať o volené funkcie.

Napriek týmto prekážkam sa Navaľnyj spoza mreží snaží zabrzdiť Kremeľ v uzurpácii moci v parlamente – aj prostredníctvom Chytrého hlasovania, konštatovala AFP.

Navaľného tím zverejnil v stredu na sociálnych sieťach vyhlásenie, v ktorom toto „taktické“ hlasovanie označil za spôsob, ako poraziť kandidátov z Jednotného Ruska „vo voľbách aj pri všetkom falšovaní, ktoré si rozhodne zariadia“.

Vďaka tzv. chytrému hlasovaniu „sa voliči spoja a hlasujú za najsilnejšieho súpera“ proti kandidátovi Jednotného Ruska „a pomáhajú tomuto súperovi vyhrať“.

V zozname odporúčaných kandidátov vo voľbách do Štátnej dumy sú okrem kandidátov Komunistickej strany Ruskej federácie aj takmer 50 kandidátov zastupujúcich ľavicovo orientovanú stranu Spravodlivé Rusko a 20 kandidátov ultranacionalis­tickej Liberálnodemo­kratickej strany Ruska.

Podľa prieskumov verejnej mienky sa vo voľbách do Štátnej dumy všeobecne očakáva víťazstvo vládnucej strany Jednotné Rusko.

Voľby do zastupiteľstiev rôzneho stupňa sa v Rusku konajú od 17. do 19. septembra. Občania volia poslancov Štátnej dumy, najvyšších predstaviteľov 12 subjektov krajiny a poslancov zákonodarných orgánov v 39 subjektoch Ruskej federácie. Okrem toho sa v Moskve konajú doplňujúce voľby do mestskej Dumy.

Ústredná volebná komisia (ÚVK) v nedeľu na poludnie informovala, že účasť voličov na voľbách prekročila hranicu 40 percent.

Polícia v Moskve zadržala ľudí, ktorí sa domáhali slobodných volieb

Polícia v Moskve v nedeľu zadržala niekoľko účastníkov individuálnych protestov. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorá s odvolaním sa na ľudskoprávny projekt OVD-Info dodala, že jednotlivci stáli na Puškinovom námestí v centre Moskvy, pričom mali v rukách plagáty s nápismi „Za slobodné a spravodlivé voľby“, „Som za spravodlivé voľby“ či „Slobodu politickým väzňom“.

Okrem toho na policajnú stanicu v Moskve predviedli z Červeného námestia muža, ktorému bolo spod rozopnutého saka vidno tričko s nápisom „Slobodu Navaľnému“ a s podobizňou tohto odsúdeného a väzneného opozičného politika.

Podľa samotného zadržaného sa mu polícia pokúšala toto tričko vziať.

Tieto protestné akcie sa uskutočnili v čase, keď v Rusku vrcholí hlasovanie vo voľbách do Štátnej dumy a regionálnych zákonodarných zborov. Vo viacerých subjektoch Ruskej federácie vo voľbách rozhodovali aj o ich najvyšších predstaviteľoch.

Ministerstvo vnútra Ruskej federácie v nedeľu podvečer informovalo, že počas volieb nedošlo k žiadnym narušeniam, ktoré by mohli ovplyvniť ich výsledky.

Združenie Golos, ktoré monitoruje predvolebnú kampaň a priebeh volieb v Rusku, však eviduje mnoho hlásení o porušení pravidiel pri voľbách.

Spolupredseda združenia Golos Grigorij Meľkoňjanc pre Echo Moskvy uviedol, voliči sa sťažujú na nedostatočnú ochranu hlasovacích lístkov počas nocí. Členovia volebných komisií i pozorovatelia sa zasa ponosujú komplikovanosť postupov pri narábaní s hlasovacími lístkami, ktoré majú za následok chyby.

Dodal, že počas hlasovania v rôznych regiónoch došlo k pomerne „značnému počtu prípadov masového vhadzovania“ nie voličmi upravených hlasovacích lístkov, ktoré boli zaznamenané na videu i fotografiách.

Podľa Meľkoňjanca celkový počet hlásení o narušeniach počas volieb „prevyšuje ich počet počas volieb v roku 2016“.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj #ruské voľby